2020 e ca mâine și, încă de acum câțiva ani, era clar că 35% din abilitățile considerate acum cruciale pentru forța de muncă se vor schimba semnificativ. 35% e enorm! Vorbim de una din trei, practic.

Cine și ce ne schimbă atât de profund rutina cotidiană? Roboții tot mai avansați, transportul autonom, inteligența artificială, biotehnologia, evoluția comunicațiilor. Fiecare dintre ele și toate laolaltă schimbă nu numai felul în care muncim, ci și modul în care trăim. Sunt joburi care vor dispărea, sunt incredibil de multe care vor apărea și despre care nici nu putem să ne dăm seama cum vor arăta.

Un raport raport recent al World Economic Forum despre Viitorul Muncii analizează, printre altele, abilitățile de care vom avea nevoie la muncă în viitorul foarte apropiat. Și ajunge la câteva concluzii extrem de spectaculoase după discuții cu directori de resurse umane din toate colțurile lumii.

E absolut spectaculos cum se schimbă importanța lucrurilor, cum apar nevoi noi și cum dispar altele tradiționale.

Dintre toate abilitățile și talentele naturale educate, creativitatea face, în doar 5 ani, cel mai spectaculos salt: de pe ultimul din cele 10 locuri ajunge pe poziția 3.

Așadar, creativitatea va deveni una dintre primele trei abilități esențiale pentru angajați – iar aceasta este o evoluție relevantă și o informație valoroasă și pentru angajatori.

Avalanșa de produse și tehnologii și realitatea iminentă a mobilității etapelor și proceselor economice pun presiune pe toată lumea.  Angajații vor fi nevoiți să devină tot mai creativi nu numai pentru a profita de schimbări, dar mai întâi și mai ales pentru a le face față.  Roboții ne pot duce mai repede acolo unde avem nevoie să ajungem sau pot face operațiuni repetitive mai eficient decât oamenii, dar nu pot fi la fel de creativi ca oamenii. Cel puțin, nu încă.

În vreme ce flexibilitatea și calitatea de bun negociator sunt sus în lista abilităților necesare din 2015, importanța lor va fi semnificativ mai mică în 2020.

Iar inteligența emoțională, care nici nu intră în top 10 în zilele noastre, pentru 2020 intră direct în mijlocul clasamentului. Și e importantă pentru fiecare dintre noi, de oricare parte a procesului muncii ne-am afla la angajare.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe