În încercarea de a înțelege mai bine situația și nevoile companiilor din România, le-am propus antreprenorilor și managerilor care folosesc platforma noastră să răspundă la o serie de întrebări legate de efectele pe care le-a produs și le produce în continuare criza COVID-19.

O proporție covârșitoare – 78% dintre cei care au răspuns la întrebări – consideră că principala oportunitate a firmelor sunt fondurile europene, arată studiul pe care l-am făcut cu ajutorul utilizatorilor Termene.ro.

Pe următoarele poziții în viziunea firmelor, ca oportunități, se numără accesul la finanțarea privată, accesul la specialiști și achiziția altor companii.

Principala oportunitate a companiilor romanesti

Analiza realizată de Termene.ro

„Finanțarea devine tot mai importantă în ierarhia nevoilor antreprenorilor români în contextul crizei generate de COVID-19. Ca antreprenor, am crescut cu ajutorul mai multor surse de finanțare în ultimii ani. Fondurile europene reprezintă un miraj pentru mulți antreprenori: sunt foarte utile când le obții, dar satisfacțiile nu vin atunci când obții proiectul sau primești banii, ci abia după ce ai finalizat proiectul cu succes. Fondurile europene sunt un proces de maturizare antreprenorială, aș zice. Înveți despre birocrație și te ciocnești de logica în care sunt gândite aceste proiecte, care e total atipică față de modul în care un antreprenor e obișnuit să gândească și să își dezvolte afacerea. Finanțarea prin fonduri europene te scoate din zona de confort”, împărtășește din propria experiență Adrian Dragomir, business consultant și co-fondator Termene.ro.

Din perspectiva oportunităților de business în contextul crizei pe care o parcurgem, 39% dintre antreprenori și manageri cred că sectorul IT&C este industria cel mai bine poziționată pe termen scurt și mediu în România, fiind urmată de pharma (30% dintre respondenți) și e-commerce (26%).

Industria cel mai bine pozitionata

Oficialii guvernamentali au anunțat o serie de soluții pentru finanțarea business-urilor care și-au pierdut potențialul de creștere din cauza pandemiei. Spre exemplu, firmelor din industria ospitalității le-a fost promis că programul de finanțare prin granturi guvernamentale va deveni operațional în luna octombrie, în condițiile în care mai bine de 30% din industrie nu mai poate redeschide din cauza lipsei fluxurilor financiare și a scăderii cererii.

La întrebarea „Ce anume v-a influențat cel mai mult operațiunile în ultimele 6 luni, în contextul crizei COVID-19”, 46% dintre administratorii firmelor au ales „scăderea cererii”. Pentru 21% dintre firme, cea mai mare presiune a fost cauzată de izolarea la domiciliu din cauza lockdown-ului generalizat, iar 17% au fost impactați mai ales de lipsa unor resurse de finanțare.

Ce v-a influentat cel mai mult operatiunile in ultimele 6 luni

Studiul Termene.ro a fost realizat după primele 6 luni de pandemie, context care a influențat evoluția companiilor românești. Cifrele din ultima analiză Termene arată că, în 2019, creșterea economică înregistrată este cu peste 20% mai mare decât în 2017 și cu aproximativ 50% mai mare față de anii 2015 și 2016.

La momentul de față, situația macro-economică provocată de coronavirus face ca orice estimare referitoare la contracția economică să fie extrem de dificil de realizat.  Totusi, pe un ton optimist, pentru 50% dintre antreprenorii și managerii care au răspuns întrebărilor noastre, stabilitatea afacerii a fost afectată într-o măsura foarte mică (23%) și mică (27,8%) de întârzierile la plata facturilor de către clienți. Per total, situația este echilibrată: pentru 30% dintre respondenți stabilitatea afacerii este afectată într-o măsură medie, în timp ce pentru aproape 20% dintre firme, influența crizei este mare și foarte mare.

Stabilitatea afacerilor afectata de intarzieri la plata

În ceea ce privește așteptările pe termen scurt, mai puțin de 20% dintre administratorii firmelor sunt încrezători sau foarte încrezători că lucrurile își vor reveni economic în această toamnă, raportat la luna februarie 2020.

Incredere in redresarea situatiei economice

La nivel național, companiile afectate de pandemie au putut solicita Certificate de situație de urgență (C.S.U.) după cum urmează:

  • CSU Tip 1, pentru companii care și-au întrerupt total sau parțial activitatea, ca urmare a deciziilor emise de către autoritățile competente în perioada stării de urgență
  • CSU Tip 2, pentru companii care și-au diminuat încasările/veniturile în luna martie sau aprilie 2020 cu peste 25% raportat la media lunilor ianuarie și februarie 2020.

Până la data de 15 septembrie (termenul limită pentru solicitarea CSU), au fost solicitate peste 60.000 de Certificate pentru situație de urgență, solicitanții generând aproape o cincime din cifra de afaceri obținută la nivel național în anul 2019.

Reiese de aici că minimum o cincime din veniturile generate de companiile românești (319 miliarde lei obținuți în anul 2019) a fost puternic afectată de situația macro-economică din anul 2020 și există riscul unor diminuări semnificative.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe