Bucătăria libaneză este una dintre cele mai gustoase din zona Mediteranei. Istoria sa începe în vremuri îndepărtate și are la origine tradiții arabe, orientale și europene. De-a lungul timpului, influențele exotice ale turcilor și-au pus amprenta asupra mâncărurilor libaneze, însă chiar dacă a preluat foarte multe elemente specifice și altor culturi, Libanul și-a conturat propriul stil gastronomic. Multe dintre preparatele culinare au ajuns să fie cunoscute și apreciate la nivel global, fiind considerate deosebit de sănătoase și savuroase. Iată câteva dintre mâncărurile libaneze pe care trebuie să le deguști oricând ai ocazia:

Falafel

În mod sigur, cel mai faimos preparat din bucătăria libaneză este falafel. Este vorba despre un aperitiv cald ce constă în chifteluțe făcute din năut, ierburi aromatice și condimente specifice. Preparatul poate fi consumat de vegetarieni sau de persoanele care țin post, însă îi va surprinde în mod plăcut și pe cei care obișnuiesc să mănânce doar preparate din carne. Falafel este îndrăgit în multe țări ale lumii, se găsește în centrele fast-food, la tarabele stradale, dar și pe lista de preparate culinare a restaurantelor. Dacă vrei să te bucuri de minunatele chifteluțe din năut, ai grijă să comanzi un meniu Condimental care să includă și aceste specialități libaneze.

Salată Fattoush

Una dintre cele mai populare mâncăruri din Liban este și salata fattoush. Aceasta a reușit să devină cunoscută pretutindeni deoarece toți cei care au gustat-o cel puțin o dată s-au îndrăgostit iremediabil de ea. Preparatul conține bucăți de lipie coaptă, multe legume proaspete, ierburi aromatice precum menta și, foarte important, sumac. În mod tradițional, salata fattoush se servește ca garnitură alături de mâncăruri orientate sau mediteraneene, cum ar fi cotlete de berbecuț ori humus, dar poate constitui și un fel de mâncare principal pentru o masă mai ușoară. Are un efect revigorant și se consumă imediat după ce a fost pregătită, pentru că are un gust foarte bun atât timp cât lipiile sunt încă crocante.

Salată Tabbouleh

Rămânem în categoria salatelor libaneze pentru a atrage atenția și asupra celei ce poartă numele tabbouleh, un preparat celebru printre oamenii care urmează un stil de viață sănătos și echilibrat. Salata tabbouleh se face din grâu bulgur, pătrunjel proaspăt, roșii, ceapă verde, mentă, ulei de măsline și zeamă de lămâie. În Liban, preparatul se servește ca gustare între mese, alături de mâncăruri din pește sau ca aperitiv.

Batata Harra

Gastronomia libaneză cuprinde o mulțime de mâncăruri vegetariene. Batata Harra este unul dintre cele care va cuceri definitiv pe oricine, chiar dacă nu este o mâncare prea sofisticată. Deliciosul preparat se compune din cartofi, usturoi, ardei iute, frunze de coriandru, boabe de chimion și zeamă de lămâie.

Labneh

Acest preparat deosebit se consumă în Liban dimineața, la prânz sau seara. Labneh este o cremă de iaurt foarte fină, bine scursă de zer, obținută din iaurt. Consistența sa este undeva între brânză moale și iaurt. Crema se mănâncă atât dulce cât și sărată, ca aperitiv ori garnitură pentru legume umplute și mâncăruri cu carne.

Fatteh

Lipiile sunt extrem de populare în Orientul Mijlociu, așa că nu aveau cum să lipsească din bucătăria libaneză. Fatteh înseamnă lipii pregătite din iaurt, năut, pastă de susan, usturoi, smântână, semințe de pin și ulei de măsline. Se servesc deseori cu mâncăruri ce conțin carne, dar și cu humus ori alte preparate vegetariene.

Manakeesh

Dacă iubești pizza, atunci vei adora și manakeesh, un preparat similar ce constă într-o lipie condimentată cu zaatar. Este foarte aromată și are un gust special, așa că se consumă des dimineața sau la prânz, iar uneori are topping de brânză sau carne, chiar dacă cel mai des include din plin un amestec de mirodenii.

Sharhat de pui

În gastronomia libaneză se găsesc și mâncăruri cu carne de pui, iar sharhat este una dintre cele mai savuroase. Carnea de pui se pregătește cu sos de usturoi, coriandru, mentă și lămâie, iar aroma sa este deosebit de ispititoare. Preparatul are un gust acrișor și poate fi însoțit de un orez cu curry sau chiar și de o salată proaspătă.

Lista delicateselor libaneze ar putea continua cu foarte multe mâncăruri, deoarece Libanul oferă o varietate de opțiuni tuturor gurmanzilor. Indiferent că este vorba de preparate vegetariene sau care conțin carne, toate sunt gustoase și foarte sănătoase, pentru că se bazează pe ingrediente simple și proaspete, cum ar fi legume, fructe ori leguminoase, potrivite pentru orice tip de regim alimentar.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe