Siemens AG,  cel mai mare conglomerat european de companii din domeniul ingineriei, este prima multinaţională din România. Pe 21 decembrie 1990 făcea cerere la Registrul Comerţului pentru înfiinţarea Emcom SRL, o societate comercială cu răspundere limitată în a cărei acţionariat mai intraseră Electromagnetica şi Rompost-Telecom.
A 13-a cerere de înregistrare a unei companii depuse la Registrul Comerţului după căderea regimului comunist aparţine primei multinaţionale care s-a încumetat să îşi parieze banii pe România. Este vorba, potrivit informaţiilor oferite ECONOMICA.NET de către Oficiul Naţional al registrului Comerţului (ONRC), despre gigantul european Siemens AG care a subscris  atunci, în decembrie 1990, 229.320.000 lei vechi (9,8 milioane de mărci germane) pentru 49% din acţiunile Emcom SRL, o societate comercială cu răspundere limitată şi durată de 25 de ani. Alături de Siemens AG au mai investit atunci Electromagnetica, aceasta ajungând să controleze 43,5% din acţiuni urmare a unui aport la capital de 203.580.000 de lei vechi (8,7 milioane de mărci germane) şi Rompost-Telecom, acţionar minoritar cu 7,5% din acţiuni urmare a unui aport la capital de 35.100.000 lei vechi (1,5 milioane de mărci germane).
Patru ani mai târziu, în acţionariatul companiei a intrat şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care, printr-un aport de aproximativ 7 miliarde de lei (12 milioane de mărci germane) a ajuns să deţină 43,48% din acţiuni. Electromagnetica a rămas cu 15,5%, Siemens cu 35,5%, iar Rompost-Telecom (devenită Romtelecom) cu 5,4%.
Siemens a rămas în companie până în 2003 când a cedat toate acţiunile către Electromagnetica, devenită de atunci acţionar unic, după ce BERD şi Romtelecom se retrăseseră în anii anteriori. Compania a fost radiată în 2009, în urma unei fuziuni prin absorbţie.
Primul investitor străin persoană fizică 
Tot din ultimele zile ale lui 1990 datează şi prima societate românească creată de două românce în asociere cu doi cetăţeni străini. Pe 28 decembrie 1990 Registrul Comerţului dădea numărul de ordine 24 societăţii Jorocom SRL, cu sediul social în Bucureşti, şi avându-i ca acţionari pe Qasem Salem Marzooq Al Shorman (născut în 1964 în Iordania ), Ahmad Moh’D Abdel Rahman Mah’D Ali, un iordanian născut în 1958, Ali Marilena Sanda, cetăţean român (născută în 1965) şi Căldărescu Aurelia, o ingineră româncă născută în Bucureşti în 1964. Cei doi cetăţeni din Iordan au adus în companie câte 5.000 de dolari, în timp ce acţionarii din România au participat la capitalul social cu câte 175.000 de lei vechi.
Compania făcea comerţ şi este în funcţiune şi astăzi, dar are CAEN „Intermedieri în comerţul cu material lemnos şi materiale de construcţii”. Potrivit bilanţului depus în 2014, compania a avut cifră de afaceri zero şi pierderi de 2.200 de lei.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe