Laura Codruţa Kovesi critică dur Serviciul de Informaţii Externe, după ce timp de trei ani nu a primit nicio sesizare de la SIE, în legătură cu fapte penale.
„În anul 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014, nici în 2013 nu am primit nimic de la Serviciul de Informaţii Externe. De fapt, de când am preluat această funcţie, nu am primit niciun fel de informare de la acest serviciu”, a declarat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, la conferinţa „Piedicile şi performanţele anticorupţiei”.
Procurorul şef al celei mai performante direcţii din Ministerul Public a adăugat că, deşi nu a avut sprijin din partea SIE, procurorii anticorupţie au descoperit în investigaţiile penale tot mai mulţi inculpaţi care îşi deschid conturi în străinătate şi afaceri, pentru a spăla banii obţinuţi ilegal în România.
„Tot mai mulţi inculpaţi conduc afaceri în străinătate, îşi mută banii în conturi din străinătate, îşi cumpără proprietăţi, se pune întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre asemenea activităţi. Sunt companii străine anchetate în ţara lor pentru că au dat mită în România şi nu am trimis sesizări cu aceste infracţiuni”, a adăugat Kovesi, care a criticat SIE.
KOVESI: Nu am primit sesizări despre vilele de lux şi yachturile din străinătate
Laura Codruţa Kovesi a menţionat că există inculpaţi care au bunuri de lux peste hotare, însă nici despre acestea Serviciul de Informaţii Externe, care ar trebui să deţină date concrete, nu a anunţat organele de anchetă penală.
„Uneori am aflat astfel de informaţii din propriile investigaţii prin comisiile rogatorii derulate sau de foarte multe ori din investigaţii jurnalistice care au făcut dezvăluiri despre companii anchetate în străinătate, care au oferit mită”, a declarat procurorul-şef DNA.
Kovesi a lansat şi un avertisment către serviciul de informaţii condus de Mihai Răzvan Ungureanu şi i-a anunţat pe ofiţerii de contrainformaţii că “nu este opţional să afli aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. Este ilegal să deţii informaţii şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie”.
Serviciul de Informaţii Externe este condus de Mihai Răzvan Ungureanu din data de 30 iunie 2015, atunci când a fost numit în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis. El a deţinut aceeaşi funcţie, de director SIE, şi în perioada 2007-2012.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe