Chinezii de la CEFC China Energy Company Ltd au cumpărat 51% din KMG International, grup care include rafinăria Petromidia, benzinăriile Rompetrol, precum și alte firme din grupul Rompetrol, scrie Mirsanu.ro, care citează Reuters. Acordul, semnat luni la Beijing, prevede tranzacții totale de 4 miliarde de dolari între chinezi și kazahi. Tranzacția între companii nu a fost încă finalizată.
Cine sunt cei doi giganți?
CEFC China Energy Company Ltd a fost fondată în 2002 de către omul de afaceri Ye Jianming, arată site-ul companiei. Câteva informații despre Jianming sunt disponibile aici. Între altele, Jianming a fost numit consilier pe probleme economice al președintelui Cehiei (Sursa aici).
CEFC China a început să se extindă internațional, să se ocupe de comerțul internațional cu energie. În ultimii ani, pune pe picioare o bancă internațională de investiții, specializată în servicii financiare și investiții în industria energiei.
În 2014, a obținut venituri de 30,88 miliarde de dolari și a fost inclusă în topul Fortune Global 500 și între cele mai influente 500 branduri internaționale. După ce a preluat mai multe companii din alte țări, a ajuns la peste 20.000 de angajați.
cefc_china
De cealaltă parte a acordului se află KMG International NV, subsidiară a companiei KazMunaiGaz, din Kazakhstan. Datele disponibile pe Termene.ro ne ajută să vedem situația sa.
KMG International NV controlează Rompetrol Financial Group SRL, Midia Marine Terminal SRL, Rompetrol Well Services SA, KMG Rompetrol Development SRL, Rompetrol Exploration & Production, Rompetrol Logistics SRL, Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Energy SA și Rompetrol Downstream SRL. Prin Rompetrol Rafinare SA, deține cea mai mare rafinărie din regiunea Mării Negre, Petromidia Năvodari (www.rompetrol.com). Anul trecut, Rompetrol Rafinare SA a înregistrat o cifră de afaceri de 13,4 miliarde de lei și pierderi record, de 1 miliard de lei. La rafinărie lucrau 1.274 de oameni, arată datele Termene.ro. Acum câteva zile, a fost înregistrat un dosar prin care Serviciul de Impozite și Taxe Locale, Control și Executare Silită al orașului Năvodari dă în judecată Rompetrol Rafinare pentru neachitarea unor obligații.
kmg_international
Împreună cu Rompetrol Financial Group SRL, KMG controlează și acțiunile Oilfield Exploration Business Solutions SA, de care e legată o datorie veche către statul român.
Compania Oilfield Exploration Business Solutions SA are obligații neplătite către bugetul de stat de 934,2 milioane de lei. Totodată, are de plătit câte 473.813 lei către bugetul asigurărilor sociale de stat și 17.458 de lei către bugetul asigurărilor pentru șomaj și cel al asigurărilor de sănătate. Pentru toate aceste sume a fost începută procedura de executare silită.
Este neclar ce se va întâmpla cu această datorie, cea mai mare datorie către stat înregistrată în prezent de o firmă din România. Istoria sa e veche: în anii ‘80, România, prin compania Rompetrol, a concesionat un câmp petrolifer din Libia. După ‘90 însă, guvernul condus de Nicolae Văcăroiu a decis că statul român nu se poate ocupa de proiect, așa că a vândut mai departe către o companie spaniolă. Grosul banilor n-au ajuns însă niciodată la bugetul de stat: atât omul de afaceri Dinu Patriciu (decedat anul trecut), cât și kazahii de la Kaz Munay Gas, care au preluat compania, au evitat să facă plata către buget.
La sfârșitul lunii octombrie 2015, pe rolul Judecătoriei Sectorul 1 a fost înregistrat un proces între Oilfield și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, prin care Oilfield contestă dosarul de executare, arată datele Termene.ro.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe