Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, al cărui pachet majoritar este deţinut de stat, nu poate nici acum să recupereze vreun leu din banii pe care îi are de primit de la Interagro, producătorul de îngrăşaminte chimice deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae.
Potrivit unei informări făcute publice în urma solicitărilor venite din partea Ministerului Energiei, Romgaz are de recuperat, în total, circa 284 de milioane de lei de la Interagro, în contul gazelor livrate, dar neplătite.
Datoria este mai veche, dar sumele nu au fost recuperate nici până acum, iar producătorul de gaze va avea dificultăţi şi mai mari în recuperare, dat fiind că Interagro a intrat în insolvenţă.
Romgaz s-a înscris la masa creditorilor Interagro cu o creanţă „în cuantum de 284.208.986,85 lei, creanţă care are o natură garantată ce este reţinută în titlurile executorii şi care a rămas neachitată la data deschiderii procedurii insolvenţei împotriva debitoarei”, după cum se arată în informarea Romgaz.
Creanţa a fost înscrisă în totalitate la masa credală, în luna mai, şi reprezintă 23,58% din valoarea masei credale. Cu alte cuvinte, aproape un sfert din datoriile totale ale Interagro sunt către Romgaz. Însă, producătorul de gaze nu poate încă recupera niciun leu din datorie, cel puţin momentan, pentru că Interagro a contestat toate creanţele.
„La data prezentei, Interagro SA a formulat contestaţii împotriva tuturor creanţelor înscrise în tabelul preliminar întocmit în cadrul procedurii, inclusiv împotriva creanţei SNGN Romgaz SA Mediaş, astfel fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti dosarul cu nr 36095/3/2015/a6, cu termen de judecată la data de 10.09.2016”, se arată în informarea Romgaz.
Iar următorul termen acordat de Tribunal pentru continuarea procedurii generale de insolvenţă a fost stabilit pentru data de 17 octombrie.
Este pentru a doua oară în acest an când Romgaz eşuează în tentativa de a recupera banii de la imperiul lui Niculae. Compania a demarat procedurile de executare silită împotriva Interagro SRL, în urma unei decizii a instanţei, şi avea şi ce garanţii să execute. Însă, în februarie, Interagro a intrat în insolvenţă în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti. Ca atare, toată procedura de executare silită iniţiată de Romgaz a fost suspendată.
Romgaz ar fi intenţionat să preia unul dintre cele şase combinate chimice deţinute de Interagro, în contul unei părţi din creanţă, pe care să-l administreze în parteneriat cu cei de la Azomureş, potrivit unor surse din piaţă, însă intenţia nu s-a materializat până acum.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe