Faptul că Romatsa SA este instituția cu cel mai bine plătiți angajați din România n-a adus liniște în birourile și pe holurile instituției. Compania, care funcționează cu statut de regie autonomă sub autoritatea Ministerului Transporturilor (romatsa.ro), a trecut prin numeroase scandaluri în ultima vreme.
În ianuarie 2014, după ce doi oameni au murit în urma prăbușirii unui avion în munți, între județele Cluj și Alba, angajații companiei au fost acuzați că au reacționat lent. Romatsa monitorizează traseele tuturor aeronavelor care traversează spațiul aerian al României. Directorul de la acea vreme al Romatsa SA de la acea vreme, Aleodor Frâncu și-a dat demisia „pentru liniștea și stabilitatea instituției”, deși nu are să-și reproșeze nimic în legătură cu modul în care a fost gestionată criza. (Sursa aici) La acea vreme, site-ul www.investigatiimedia.ro a dezvăluit că una dintre firmele care dotaseră biroul Romatsa care se ocupă de localizarea avioanelor prăbușite îi aparținea deputatului PSD Sebastian Ghiță. (Sursa: investigatiimedia.ro) Anul trecut, un planor care decolase pe 6 august de pe aeroportul Ghimbav din Brașov a fost găsit abia spre sfârșitul lunii noiembrie. Centrul de Coordonare SAR (Căutare și Salvare) Romatsa se ocupa de căutare.
După ce a demisionat, Aleodor Frâncu a rămas însă în conducerea companiei, ca director de dezvoltare. Frâncu fusese, pentru doi ani, șef al cancelariei primului ministru în mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu. (Sursa: romatsa.ro)
În august anul trecut, directorul de la acea vreme, Aurel Stanciu, s-a îmbrâncit cu unul dintre liderii de sindicat, Florin Diaconu, care-i luase din mână niște documente. (Sursa: gandul.info) Tensiunile erau cauzate de faptul că cele două părți nu se înțeleseseră asupra întocmirii unui nou contract colectiv de muncă, iar angajații amenințau cu greva generală. În cele din urmă, Stanciu și-a dat demisia de la conducerea Romatsa, însă a fost “recuperat” imediat după aceea de Ministerul Transporturilor, unde a devenit secretar de stat. (Sursa: ziare.com)
Salariu mediu de peste 28.000 lei pe lună
Cu un salariu mediu de 28.211 de lei pe lună, controlorii de trafic aerian sunt cel mai bine plătiți angajați din România, potrivit datelor publicate anul trecut de Ziarul Financiar (zf.ro), furnizate de Institutul Național de Statistică. Conform datelor disponibile pe Termene.ro, compania avea în 2015 peste 1.500 de angajați.
Actualul șef al Romatsa, Costică Cârnu, (director general adjunct cu atribuții de director general) a declarat anul trecut venituri salariale de 200.876 de lei. La acest capitol l-au întrecut însă mulți subalterni: Valentin Dumitru Cimpuieru, directorul Departamentului Tehnic, care a câștigat în aceeași perioadă 693.584 de lei, directorul tehnic Ștefan Niță, cu 472.168 de lei încasați anul trecut, directorul de dezvoltare, Aleodor Frâncu, care a avut 497.420 de lei salariu anual, directorul operațional Bogdan Donciu, care a declarat un salariu anual brut de 645.846 de lei, contabilul șef Luminița Țară, care a câștigat 340.086 de lei, sau directorul Departamentului Servicii de Navigație Aeriană, Remus Adrian Șerban, care a încasat din salariu 446.951 de lei, adică un venit lunar de peste 37.000 de lei.
Romatsa a avut anul trecut o cifră de afaceri de 776,8 milioane de lei și un profit net de 41,8 milioane de lei.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe