Guvernul a aprobat plata unor despăgubiri de peste 48,7 milioane de lei către fostul patron al Rodipet SA, Hassan Awdi, și asociații săi. Suma a fost stabilită de către Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID), pe 2 martie 2015, în urma unui litigiu declanșat în urmă cu cinci ani.
Suma corespunde unor daune pretinse de Hassan Awdi și asociații săi în urma executării gajului asupra acțiunilor deținute de către aceștia la Rodipet S.A., rezilierea privatizării societății, precum și de neîndeplinirea de către statul român a unor obligații prevăzute în contractul de privatizare.
„Obligația asumată de statul român a constat în promovarea unei legislații care să asigure un regim privind concesionarea terenurilor pe care se aflau chioșcurile Rodiped. S.A. Pe de altă parte, reclamanții s-au considerat prejudiciați de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind restituirea imobilului cunoscut sub numele «Casa Bucur» către proprietarii de la care fusese naționalizat abuziv, în condițiile în care acest imobil fusese achiziționat de o companie deținută de reclamanți”, se arată într-un comunicat al Executivului.
Am analizat evoluția fostului Rodipet SA, cu ajutorul datelor disponibile pe portalul Termene.ro.
În 2008, Rodipet SA, transformată în Network Press Concept SA, avea o cifră de afaceri de 173 milioane de lei, și 1.350 de angajați. În septembrie 2008, acționarii au hotărât prelungirea cu un an a unui credit în valoare de 4,9 milioane de euro de la Bancpost SA, contractat în 2004, și menținerea garanțiilor stabilite anterior. Hassan Awdi a fost cel desemnat să semneze documentele necesare. Însă în anul următor, cel al intrării în insolvență, a avut afaceri de doar 26,3 milioane de lei.
rodipet
În septembrie 2009, capitalul social al societății, de 36 milioane de lei, a intrat în gestiunea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), întrucât instituția a constatat că Network Press Concept SA nu s-a achitat de obligațiile pe care și le luase odată cu privatizarea celui mai mare distribuitor de tipărituri din România. La scurt timp după aceea, procurorii DIICOT au efectuat percheziții la mai multe imobile și au pus sechestru pe 25 de imobile (între care cinci hoteluri), 156 de autovehicule și utilaje. DIICOT a început și urmărirea penală a 9 persoane, între care patronii fostului Rodipet, frații Awdi Hassan și Awdi Mehdi (Sursa aici), acuzați că ar fi cauzat în mod deliberat falimentarea societății, prin crearea unor firme-suveică.
AVAS a ajuns să dețină 51% din părțile sociale. Ceilalți acționari erau SC Magnar TWO SRL, reprezentată de Mattei Pierre Marie Camille (32,9%), SC Yourhotels SRL, deținută de Awdi Mehdi (15,9%) și Raymond Istambouly Bassam (0,2%). Până la insolvență, SC Magnar TWO SRL deținea 83,9% din capitalul social.
În 2012 și 2013, Network Press Concept SA mai avea doar 11 angajați și pierderi de 3,8 milioane de lei, respectiv 407.188 lei.
În noiembrie 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat pe Hassan Awdi și Mehdi Awdi la 8 ani, respectiv 6 ani și 4 luni de închisoare. (Comunicat de presă – DIICOT) Mehdi Awdi mai apare în prezent ca administrator al Future Corporation SRL, specializată în comerțul cu amănuntul al cărților.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe