Cinci investitori au realizat circa 80% din volumul total al tranzacțiilor înregistrat în 2015 în România. CTP, GLL, P3, NEPI și Globalworth au cumpărat anul trecut proprietăți în România în valoare de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul întregii piețe, arată un comunicat al firmei de consultanță imobiliară JLL.
Randamentele investiționale pe piața de birouri și retail s-au situat la 7,5%, în timp ce pe segmentul industrial acestea sunt de 9%.
”Diversificarea investitorilor prezenți pe piața locală va continua și în acest an, astfel că vom vedea cumpărători noi pe toate segmentele de piață. JLL negociază o serie de tranzacții care ar putea să fie încheiate în lunile următoare și care au șanse mari să atragă nume noi de investitori”, a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director, JLL Romania.
Cel mai activ cumpărător în 2015 a fost compania CTP, fondată în Olanda, prin achiziția a 6 proprietăți industriale în România, tranzacții totalizând peste 130 milioane de euro. Grupul CTP deține 350.000 metri pătrați de spații logistice în România.
Pe piața de birouri, după o absență de 6 ani a fondurilor germane instituționale, GLL a cumpărat Floreasca Park și Victoria Center, pentru un total de aproape 130 milioane de euro. GLL este deținut în proporție de 19% de grupul de asigurări Generali.
Anul trecut, achizițiile de proprietăți din București au reprezentat 80% din volumul investițiilor înregistrat în România.
Volumele tranzacționate au fost dominate de achizițiile de spații industriale (41%), un maxim istoric pentru această piață, urmate de birouri (38%).
Cele mai mari tranzacții realizate în 2015 pe piața industrială a fost preluarea de către P3 a parcului industrial Europolis Park de la CA Immo și achiziția Bucharest West de către CTP de la Portland Trust.
Pe piața de birouri, cele mai notabile tranzacții, au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de către fondul german de investiții GLL și achiziția de către Globalworth (Papalekas) a Green Court Building B de la Skanska.
Singura tranzacție mare pe piața de retail a fost realizată de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scoțiană Aberdeen.
Portofoliul Nepi cuprinde centrele comerciale Promenada, Mega Mall, Vulcan Value Center, European Retail Park Brăila, birourile Floreasca Business Park și Lakeview din București.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe