Obiective turistice, trasee și Revolut. Aceasta sunt subiectele de discuție ale turiștilor care pleacă să își facă vacanța în afara României. Ce este Revolut? Este un instrument de plată considerat indispensabil pentru cei care nu vor să mai plătească comisioane la plățile făcute în valută.

Cardul Revolut a fost lansat în iulie 2015 în Marea Britanie și a câștigat rapid teren într-o lume în continuă mișcare unde zborurile low-cost te ajută să ajungi repede și ieftin în aproape orice țară vrei. A devenit popular și în România, ajungând să aibă la începutul anului 2019 peste 150.000 de utilizatori. În lumea întreagă sunt 3 milioane de deținători de carduri Revolut.

Ce este Revolut?

În ciuda aparențelor, Revolut nu este o bancă. Ai fi tentat să crezi acest lucru pentru că îți emit un card ce are atașat un cont bancar. Odată cu ele vine și o aplicație pe care o poți instala pe orice smartphone. Cu ajutorul ei banii din cont pot fi gestionați foarte ușor și, aparent, știi mereu pe ce se duc.

Cum îți poți face cont pe Revolut?

Procedura prin care îți poți face un cont cu card Revolut este destul de simplă. Îți instalezi aplicația pe telefon, îți faci cont și în câteva zile îți vine cardul acasă. Totuși, este bine să faci acest lucru când ești la birou sau acasă pentru că, pentru finalizarea contului, ai nevoie să parcurgi câțiva pași. Unul dintre ele este să trimiți o fotografie clară a cărții tale de identitate, după care trebuie să îți faci un selfie. Apoi, trebuie să virezi minimum 50 de lei în cont și să aștepți să ți se livreze cardul. Acesta va veni cu un curier, la adresa pe care tu le-o indici, în aproximativ o săptămână.

Varianta standard este gratuită. Primești un card de plastic, Mastercard, cu cip. Dacă dorești mai multe carduri pe același cont trebuie să plătești 6 euro. Mai poți alege un cont premium care te va costa 30 de lună și contul de metal a cărui administrare este 50 de lei pe an.

Care sunt tipurile de cont Revolut?

Contul standard presupune deschiderea unui cont în Marea Britanie cu IBAN în euro. Cu ajutorul lui se pot face retrageri de la ATM de maximum 800 de lei pe lună. Dacă se depășește această sumă se plătește un comision de 2% pentru diferența de bani. De asemenea, se asigură curs interbancar pentru conversia a maximum 20.000 de lei pe lună.

Contul premium nu are limită la conversiile lunare și permite retragerea de la bancomat a 1600 de lei lunar fără comision. De asemenea, permite eliberarea a altor 2 carduri gratuit, acces la achiziția a 5 criptomonede și asigurare medicală și pentru întârzierea bagajelor când pleci din țară.

Cardul metal îți pune la dispoziție posibilitatea de a retrage de la bancomat fără comision 2400 de lei lunar, servicii concierge gratuit la hotelurile partenere și cashback 0,1% la plățile efectuate în Europa și 1% în afara continentului nostru.

Cum poți alimenta contul Revolut?

Alimentarea contului Revolut este foarte simplă. Trebuie doar să legi contul de un altul bancar în care ai bani și faci transferul din aplicație. Transferul se face instantaneu. Ba chiar poți să trimiți sau să primești bani de la ale persoane care au cont Revolut, dar cărora nu le știi IBAN-ul. Este suficient să îi ai în agenda telefonului și din aplicație puteți face transferuri între voi.

Transferurile nu merg la fel de repede din Revolut într-un cont bancar. Poate dura și câteva zile în cazul cardurilor standard.

Odată ce ai bani în cont trebuie să pui niște reguli astfel încât să îți ușureze viața. De exemplu, poți pune niște limite legate de suma de bani cheltuită astfel încât să te ajute să respecți bugetul. De asemenea, poți să blochezi din aplicație plata contactless, poți să limitezi plățile pe internet, să primești notificări ori de câte ori este făcută o plată.

Pentru pasionații de statistici, Revolut vine cu o funcție mai aparte. La finalul lunii îți poate face un raport care să îți arate pe ce cheltui banii.

Când pleci din România, trebuie să ai grijă să treci cardul, din aplicație, pe moneda țării în care ești. La orice plată pe care o faci folosind cardul vei plăti exact în banii locali. În acest moment sunt acceptate 24 de monede: euro, dolar, liră sterlină, zlot polonez, franc elvețian, coroană daneză, coroană norvegiană, coroană suedeză, dolar singaporez, dolar din Hong Kong, dolar australian, dolar neozeelandez, liră turcească, șechel israelian, dirham din Emiratele Arabe Unite, dolar canadian, forint unguresc, yen japonez, dirham marocan, coroană cehă, rial qatarian, baht thailandez, rand sud-african, peso mexican, rublă, rial saudit, leva, kuna croată. Acestea sunt monele în care poți face plata direct, însă Revolut acceptă peste 150 de monede, aproape toate din lume.

Partea bună este că schimbul se face la cursul interbancar, nu la cel de la casele de schimb, așa încât vei avea de câștigat. Totuși, mare atenție în weekend. În fiecare vineri Revolut anunță cursul valabil și pentru sâmbătă și duminică. La cursul interbancar mai adaugă o marjă de 1% și un comision de 0,5% la tranzacții mai mari de 20.000 de lei pe lună.

Care sunt avantajele și dezavantajele Revolut?

La prima vedere, Revolut pare un instrument perfect. Totuși, citind review-urile utilizatorilor ne dăm seama că au și unele probleme. Cea mai mare este că atunci când ceva le scapă, posibilitatea de a intra în legătură cu un call center sau cu un reprezentant este foarte mică și trebuie să aștepți zile în șir până primești un răspuns. De asemenea, nici legat de comisioane lucrurile nu sunt chiar roz, pentru că nu sunt toate atât de transparente pe cât lasă să se creadă.

Totuși, avantajul major pe lângă cel al cursului valutar mai bun, este că oferă setări de securitate mai bune decât cardurile bancare. Funcția GPS face posibilă sincronizarea dintre poziția ta și cea a cardului, astfel că dacă tu ești la Londra nimeni nu poate scoate bani de pe card din Paris. De asemenea, poți bloca din aplicație cardul prin funcția ”freeze” atunci când îl pierzi și nu mai poate fi folosit până nu îl deblochezi.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe