Înființată în 1992, compania Siveco România S.A. a avut o evoluție fulminantă de-a lungul tranziției românești, însă cu prețul implicării în scandaluri legate de corupție sau evaziune fiscală.
Într-un top publicat în iulie de Ziarul Financiar (Top 15 cele mai mari firme de soft, servicii şi soluţii de IT după afacerile din 2014, Siveco ocupă locul al cincilea, după Oracle, IBM, HP GEBOC și Bitdefender. Potrivit site-ului instituției (www.siveco.ro), compania are proiecte în 27 de țări.
De-a lungul timpului, Siveco a avut numeroase contracte cu diverse instituții ale statului, prin care a implementat programe informatice. Între acestea se numără primării, ministere sau instituții de învățământ (Vezi aici ). Pe 29 septembrie, Siveco s-a asociat cu Master Technology Systems SRL pentru un contract de 4 milioane de euro cu ANAF, “pentru servicii de asistenţă tehnică şi mentenanţă a sistemelor componente ale Sistemului Informatic Integrat Vamal (SIIV)”. Siveco a a mai avut în trecut contracte cu Fiscul, între care unul pentru un soft folosit de Direcția Generală a Vămilor și unul pentru managementul și controlul tranzitului rutier (Fiscul a încheiat un contract de 4 milioane de euro cu Siveco). Pentru Siveco a fost un an productiv în ceea ce privește contractele cu instituții publice. Pe lista contractelor din acest an se mai află: Ministerul Afacerilor Externe (31 milioane de lei), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (două contracte în valoare totală de 2,9 milioane de lei), Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (1,9 milioane de lei), Agentia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (718.000 lei), Nuclearelectrica (930.000 de lei), Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova (288.000 de lei), Primăria Municipiului București (224.000 de lei), Consiliul Județean Brașov (3,1 milioane de lei) și Consiliul Județean Tulcea (4,7 milioane de lei).
Atribuirea acestor noi contracte nu pare influențată de faptul că reprezentanții companiei au avut, în ultimii ani, probleme cu legea, iar o parte dintre contractele din trecut au fost anulate. Informațiile furnizate de portalul juridico-financiar Termene.ro ne ajută să ne facem o imagine completă a profilului firmei.
În 2014, cifra de afaceri a firmei a fost de 257,8 milioane de lei. După șase ani de profituri, Siveco a avut anul trecut pierderi de 28,2 milioane de lei. Numărul angajaților a scăzut la 695, față de 1.148 în 2012.
În prezent, firma e controlată de Siveco Netherlands B.V. din Olanda, care deține 63,7% din capitalul social. Irina Socol are 16,57%, Alexandru-Mihail Rădășanu – 11,5%, Florin Gabriel Ilia – 4%, iar Daniela Bichir și Aurora Ecaterina Crusti – câte 0,2%. În septembrie, conducerea societății a aprobat contractarea unei linii de credit de tip overdraft în valoare de 6,75 milioane de lei și a unui plafon pentru scrisori de garanție bancară în valoare de 4,5 milioane de lei, pentru care a garantat, între altele, cu trei apartamente. În data de 24 octombrie 2013, Siveco a mai contractat un împrumut în valoare de 14,7 milioane de dolari de la Raiffeisen Bank, “având drept obiect achiziția de către SIVECO International a 60.869 acțiuni,reprezentând 32,4999% din capitalul social al Societății”.
Siveco România și președintele companiei, Irina Socol, se numără – alături de SC. Petromservice S.A. – printre acționarii Union Oil Software SRL, societate dizolvată anul trecut printr-o decizie a Tribunalului București. Mihai Sorin, un alt acționar Union Oil Software SRL, a fost condamnat anul trecut la 4 ani de închisoare pentru delapidare, alături de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu (Vezi aici).
Irina Socol și Aurora Ecaterina Crusti au fost arestate anul trecut, într-un dosar de evaziune fiscală (Președintele Siveco Romania, Irina Socol, arestată preventiv in dosarul de evaziune la comercializarea de soft). Atribuțiile sale au fost preluate de directorul general adjunct Alexandru-Mihail Rădășanu, iar consiliul de administrație a fost modificat, prin cooptarea a doi noi membri. În iulie 2015, Socol a fost condamnată în iulie la 3 ani și jumătate de închisoare (Citește aici). Decizia nu este definitivă.
În luna martie a acestui an, Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze contractul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Siveco şi Editura Litera, pentru realizarea unor manuale digitale, iar materialele au fost retrase din școli, după ce o altă firmă participantă a reclamat modul în care a fost atribuit contractul (Curtea de Apel a decis: Abecedarul digital de la Siveco, retras din şcoli. Reacţia Ministrului Educaţiei).

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe