Noul colaborator al blogului Termene.ro, avocatul Dumitru Mihu, ne vorbește despre termenul legal în care putem renunța la un contract, conform reglementărilor europene.
Cu acest material deschidem categoria articolelor JURIDICE.
„Proiectul de lege transpune în legislația națională prevederile Directivei 2011/83/UE și are ca obiect reglementarea drepturilor consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii, precum și modificarea și completarea unor acte normative, intervențiile legislative vizând alinierea legislației naționale de profil la normele europene incidente în materie, în special în ceea ce privește încheierea contractelor în afara spațiilor comerciale și a contractelor la distanță”, se arată în raportul Comisiei economice de industrii și servicii.
Potrivit documentului, printre noile prevederi se numără introducerea unui termen unic de 14 zile de retragere din contractele încheiate la distanță și din cele negociate în afara spațiilor comerciale.
De asemenea, Ordonanța de urgență a Guvernului mai prevede introducerea unui formular tipizat de retragere, armonizat, care să poată fi utilizat de consumatori pentru a simplifica procesul de retragere și a aduce securitate juridică și armonizarea normelor referitoare la momentul în care ar trebui să se efectueze livrarea. Comercianților li se interzice perceperea de la consumatori a unor comisioane care depășesc costul suportat de comercianți pentru utilizarea unui anumit mijloc de plată.
În ceea ce privește momentul de transfer al riscurilor se consideră că un consumator a dobândit posesia fizică a bunurilor în momentul în care le-a primit. În cazul vânzării nesolicitate, consumatorul este scutit de obligația de plată în legatură cu bunurile sau serviciile nesolicitate.”
Sursa aici

Care este experiența ta privind renunțarea la un contract?

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe