“Am supraviețuit destul de bine în lume, dar asta mai ales pentru că am ceva noroc. Am contracte pe termen lung cu două companii care valorează miliarde – Fendi și Channel, iar lucrul ăsta îmi dă o doză de libertate pe care, să fim serioși, nimeni altcineva n-o are în industria asta! ”

Era “geniul creativ” pentru Channel și Fendi, dar părea că se îmbracă de fiecare dată la fel: cămașă albă cu un guler scrobit și înalt, aproape monumental, părul lung și alb strâns în coadă de cal și neapărat ochelari mari, de-un impenetrabil negru pâclă. Mănușile aveau și ele roluri definitorii, dar rolul lor era mai degrabă precum cel al sopranelor de coloratură. Spunea amuzat, la un moment dat, că este propria-i caricatură și că îi place teribil chestia asta.

“Pentru mine, carnavalul de la Veneția durează tot anul”.

Era o lume a lui pe care se străduia să o zugrăvească extravagant – și în care spunea că, dacă ar fi fost legal, s-ar fi însurat cu Chouppette, pisica lui pe care o făcuse nu doar faimoasă, ci și putred de bogată (doar într-un singur an, mâța a avut contracte de 2 milioane de lire sterline).

Dar, dincolo de extravaganța care cumva exista oricum în el și pe care oricum o cultiva pentru lumea fundamental extravagantă a modei la acel nivel, Karl Lagerfeld avea o claritate spectaculoasă. Era o combinație unică și extrem de profitabilă de creator și om de afaceri.

Regulile lui Lagerfeld

La un moment dat, Lagerfeld a pus pe hârtie principiile și regulile lui de muncă de la care nu s-a abătut niciodată.

  • Echipa e vitală

“Dacă aș fi caracatiță, tentaculele mele ar fi oamenii cu care lucrez. Nu pot să fac singur nimic din ceea ce fac, așa că am nevoie de câte ceva de la toată lumea. Singurul lucru la care eu mă pricep e să fac niște schițe și să vin cu niște idei. Pentru restul, am nevoie de ajutor. Slavă cerului că lucrez cu cei mai buni. Nimeni nu pleacă din preajma mea. Doar vreo doi sau trei au încercat să o facă, dar s-au întors. Cei mai mulți n-au lucrat niciodată pentru nimeni altcineva. Au început să lucreze pentru mine când aveau 18 ani și acum au 50… Echipele mele sunt foarte prețioase în munca mea, sunt precum familia.”

E adevărat, își și plătea regește oamenii.

“Îmi place să plătesc oamenii bine și îi urăsc pe cei care n-o fac. Îmi place ca toți oamenii care lucrează pentru mine să aibă vieți bune, frumoase și – îmi pare rău că trebuie să o spun, dar viețile bune și frumoase nu-s gratis!”

  • Rămâi curios

“Sunt foarte curios. Vreau să aflu tot, vreau să văd tot. Cel mai important lucru este să îmi păstrez libertatea de a explora idei noi, de a încerca lucruri noi. E drept, eu nici nu mai muncesc pentru bani de multă vreme.”

  • Rutina eliberatoare

Poate părea un paradox, dar are totuși mare sens.

“Ca să îmi păstrez libertatea, mi-a pus la punct o foarte specială rutină de lucru. Mă trezesc dimineața, îmi citesc ziarele – pentru că trebuie să fiu informat, apoi decid fiecare pas pe care îl voi face în zi.”

Începea deseori cu ilustrații și caricaturi. Era un ilustrator formidabil, era una dintre pasiunile lui.

  • Gândește clar ce vrei să faci. Și do it your way!

“Trucul e să te gândești dinainte și la ce vrei să faci, și la cum anume vrei să faci. Multe din schițele mele ajung la coșul de gunoi, dar cred că asta e o atitudine sănătoasă. Atunci când sunt mulțumit de vreuna, mă apuc de lucru. Asta presupune inclusiv toate detaliile tehnice, astfel încât echipa mea nu prea are ce întrebări să-mi pună. Sunt perfecționist, dar asta nu înseamnă că zăbovesc 100 de ore înainte să iau o decizie. Sunt ca Sinatra, I do it my way.”

  • Marele Secret al succesului

“Aș vrea să am un sfat pentru generațiile mai tinere, dar nu am altul în afară de acela de a munci și de a găsi cei mai potriviți clienți. Le-aș mai spune să nu se supraestimeze. Să nu creadă că sunt mai importanți decât brandul pentru care lucrează. Dar fiecare își găsește singur calea, până la urmă. Dacă, totuși, e să fie un secret al succesului meu, atunci e acela că n-am absolut nicio problemă cu mine. Sunt expert în a-mi uita propriile probleme, dacă asta are vreun sens…”

Spune că, orice s-ar întâmpla în lume, cele mai repede și mai bine se reflectă în modă. Că moda e ceva ce reflectă viețile și vremurile mai mai fidel și mai rapid decât orice altceva. “Pentru arhitectură, e nevoie de mult mai mult timp”.

Vreme de 85 de ani, Kaiser Karl a trăit, a creat și-a muncit așa cum a vrut. Pentru ca, la final, să-și facă pisica milionară.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe