Cu greu ne mai stăpânim dorul de mare. În anii trecuți, bagajele erau deja la ușă pe vremea asta, dar acum mulți dintre noi iau în calcul riscul contaminării cu coronavirus.

Dacă vă încumetați totuși să mergeți la plajă, să știți că sunt câteva reguli impuse de autorități. Recent a fost publicată H.G. nr. 443/2020 care aduce modificări și completări anexelor nr. 2 şi 3 la H.G. nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata ei, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Iată modificările aduse de noua hotărâre:

Art. 9 pct. 7 din Anexa nr. 3 

Vechea reglementare

„7. Accesul persoanelor pe plajele amenajate se realizează doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii şi al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”

Noua reglementare

„7. Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix trebuie să fie de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă.”

Art. 11 alin. (17) din Anexa nr. 3

Vechea reglementare

„(17) Măsurile prevăzute la art. 9 pct. 6 şi 7 se pun în aplicare de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii. Respectarea măsurilor prevăzute la art. 9 pct. 6 şi 7 se urmăreşte de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor Interne.”

Noua reglementare

„(17) Respectarea măsurilor prevăzute la art. 9 pct. 6 se urmăreşte de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor Interne.”

H.G. nr. 443/2020 introduce și câteva puncte și aliniate noi în anexele 2 și 3 la H.G. nr. 394/2020.

Art. 1 pct. 2^1 din Anexa nr. 2

Noul punct introdus

„2^1. Persoanele care vin în România din ţările aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, la propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică şi cu aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sunt exceptate de la aplicarea măsurilor prevăzute la pct. 2. În funcţie de evoluţia epidemiologică, ordinul va fi modificat periodic.”

Art. 9 pct. 8 și 9 din Anexa nr. 3

Noile puncte introduse 

 „8. Accesul pe plaja de nisip se va face în mod liber, cu respectarea regulilor de distanţare fizică. Utilizarea plajei de nisip se va face cu menţinerea unei distanţe de cel puţin 2 m între persoane în orice moment, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii.

9. Accesul persoanelor pe suprafeţele de plaje amenajate cu şezlonguri se realizează doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, al ministrului sănătăţii şi al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”

Art. 11 alin. (17^1) din Anexa nr. 3

Noul aliniat introdus

„(17^1) Măsurile prevăzute la art. 9 pct. 7-9 se pun în aplicare de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii. Respectarea măsurilor prevăzute la art. 9 pct. 7-9 se urmăreşte de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.”

Articol publicat pe Universul Juridic.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe