Una dintre cele mai de impact anchete de presă de anul acesta a scos la iveală caracatița din spatele lucrărilor de construcții din București. Folosind informațiile din platforma Termene.ro, jurnaliștii de la Recorder au dat în vileag afaceri de milioane de euro făcute de instituțiile publice din capitală cu firme private protejate.

În timp ce antreprenorii onești sunt sufocați sub vrafuri de hârtii și paralizați de condiții imposibil de respectat ca să fie acceptați la licitații, anumite companii, cu anumiți acționari au drumul netezit până la vârf. Ca jurnalist, te trezești adesea asistând mut la această fraudă generalizată. Încerci să ridici vocea, dar te lovești de zidul impenetrabil al birocrației.

Am stat de vorbă cu Alex Nedea, de la Recorder, care mi-a povestit pașii pe care îi parcurgea ca să verifice o firmă înainte să lucreze cu Termene.ro. Dura măcar două zile să treacă prin toate cele trei surse care dețin informații despre companiile din România. Mai întâi, deschizi Registrul Comerțului, unde merge greu verificarea și e cam scump. Plus că trebuie să faci mai multe operațiuni ca să vezi în câte firme e prezent un anumit acționar. Ca să vezi la ce licitații publice a participat o companie sau dacă a organizat vreuna, trebuie să treci prin SEAP-ul vechi, unde începe coșmarul. ”Mai bine te duci la biserică și aprinzi o lumânare, că ai mai multe șanse să afli ceva…”, spune Alex. Dar poate ai noroc să cauți o firmă mai tânără și-atunci poți s-o cauți direct în SICAP, care e noul SEAP 😊 și care se mișcă bine. În final, ar trebui să sapi prin site-urile tribunalelor după eventuale procese pe rol. Acum un an, Recorder s-a abonat la Termene.ro și uite-așa a început o frumoasă și prolifică prietenie, de pe urma căreia câștigăm noi, toți. Câștigăm fiindcă aflăm pe bune ce se întâmplă în jurul nostru și unde ajung banii pe care îi plătim către stat. Încet-încet, le dăm de urmă tuturor. Or fi ei mulți și inventivi, dar și noi avem atât motivație, cât și instrumente eficiente.

Informațiile de pe Termene.ro sunt disponibile printr-un simplu click, sunt verificate, sunt complete și corelate. Portalul îți dă acces la toate datele publice despre toate cele 735.000 de firme înființate în România. ”Când am nevoie de ceva, mă duc direct pe Termene. Apoi, caut detalii în SEAP (…) Cel nou merge bine, dar ai informații din ultimul an și jumătate, nu din ultimii 10 ani, cum ai pe Termene.”, explică Alex Nedea, de la Recorder. Ca să afli procesele în care sunt implicate firmele sau acționarii lor, ar trebui să intri pe site-urile tuturor tribunalelor din țară. Pe când în Termene.ro, ai situația la nivel național, explică Alex Nedea. Și totul cu încă un click.

Colaborarea s-a dovedit extrem de eficientă, fiindcă toate anchetele Recorder în care au folosit informații luate de pe Termene.ro au agitat bine apele mâloase ale instituțiilor de stat corupte și s-au lăsat cu scaune pierdute.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe