Sunt într-o poziție specială aici la Termene.ro. Pentru că este un serviciu dedicat profesioniștilor bine informați, de multe ori ni se cere sfatul și cu privire la probleme juridice.
În majoritatea situațiilor este vorba despre detaliile unui dosar sau datele juridico-financiare ale unei firme, dar trebuie să recunosc faptul că solicitările privind serviciile unui avocat sunt destul de frecvente.
Pentru a veni în întâmpinarea unor astfel de nevoi, chiar am dezvoltat un catalog cu profesioniștii unde poți căuta experți din domeniile juridico-financiare. Pentru noi este punctul de referință când primim solicitări pentru rezolvarea unor spețe.
Până acum, am avut șansa să fi discutat cu mai mult de 1000 de profesioniști, cei mai mulți dintre ei avocați. Am învățat foarte mult despre ceea ce este bun, evident totul raportat prin filtrul personal.
Acum, când cineva îmi spune „Am nevoie de un avocat bun”, plec de la premisa că majoritatea oamenilor nu știe ce înseamnă un „bun avocat”. E aproape imposibil să faci o judecată pentru că „bun” se bazează aproape în întregime pe vorbele oamenilor, iar acestea sunt, de obicei, afectate de prejudecăți.
Astfel, pentru a da o referință bună, ar trebui să înțelegem ce este un avocat bun. Pe baza de experiență personală, redau aici câteva criterii pe care le consider importante pentru recomandarea unui avocat:
1. Un bun negociator. Cred că această trăsătură oferă cea mai mare valoare unui avocat. Avocații negociatori încearcă să convingă părțile că un rezultat rezonabil poate fi atins pentru a fi mulțumit. Avocații buni gestionează așteptările ambelor părți și sunt maeștri în selectarea avantajelor care duc o speță la soluționare și pe cale amiabilă.
Pentru mine este clar că un avocat care nu este un bun negociator, poate ridica inutil costul unei dispute, chiar cu rezultate nefavorabile.
2. Comunică eficient în scris. Contrar imaginii create de filme, avocații scriu mai mult decât vorbesc: corespondența, cererile și prezentările trebuie să respecte anumite rigori tehnice dar și de comunicare eficientă. Pe lângă faptul că ei înțeleg legea, aceast aspect trebuie transpus în scris, sub formă de documente redactate fără greșeli, cu structură clară.
3. Un orator. Un avocat trebuie să prezinte bine când este spontan și să prezinte extrem de bine când are timp să se pregătească o prezentare. În principiu ar trebui să fie confortabil în a vorbi în public bazându-se pe experiență și idei bune.
4. Experiență specifică. Când mergi la un interviu, un angajator preferă un candidat care are ”experiență în domeniu”. Valabil și pentru avocați, vei dori să lucrezi cu cineva care a mai lucrat cu o problemă ca a ta.
Am cunoscut avocați care sunt specializați doar pe divorțuri și cunosc practica la nivel de jurisprudență a țărilor europene.
5. Posibilitatea de contactare rezonabilă. Sunt de acord cu faptul că lipsa educației juridice produce clienți care nu înțeleg ce face un avocat. Cu toate acestea, avocații buni ar trebui ă fie disponibili pentru client proporțional cu dificultatea problemei. Avocații buni sunt ocupați, iar unele informații le poți obține și singur – verifică singur dosarul!
Dificultatea în a recomanda un avocat bun este o problemă atât a juriștilor (avocați) cât și a justițiabililor (clienți). Pe de o parte lipsa unor criterii clare de diferențiere poate duce la o experiență total nefericită pentru client, pe de altă parte dacă alergi doar după cel mai mic preț s-ar putea să plătești mai mult la final.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe