Firmele Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL, controlate de grupul RCS & RDS, au dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, trei filiale Enel şi o filială Electrica. Acţiunea în justiţie vine după ce ANRE a refuzat să acorde firmelor din grupul RCS & RDS licenţa de distribuţie a energiei electrice.
Începe un nou capitol în aventura RCS & RDS pe piaţa energiei. Compania oferă deja servicii de furnizare a energiei electrice, însă eforturile de a pătrunde pe piaţa distribuţiei s-au lovit până acum de monopolul din energie, asigurat prin lege.
Grupul RCS & RDS cere în justiţie anularea Ordinului ANRE nr. 73/2014, care prevede, printre altele, că o companie nu poate presta servicii de distribuţie a energiei electrice într-o regiune din ţară decât cu acordul operatorului de distribuţie concesionar în zona respectivă, care poate refuza accesul terţilor la reţeaua proprie de distribuţie.
Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL, firmele prin care RCS & RDS a încercat să obţină licenţa de distribuţie a energiei, au chemat în judecată, în contencios administrativ, ANRE, Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, filialele Enel Distribuţie din Banat, Muntenia şi Dobrogea, respectiv filiala Electrica Distribuţie Transilvania Nord. Dosarul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
În luna martie, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a refuzat celor două firme controlate de operatorul RCS&RDS, Delalina şi Foto Distribuţie, să dezvolte propriile reţele de distribuţie a energiei electrice.
Refuzul a fost motivat de absenţa acordului operatorului de distribuţie concesionar, mai precis Electrica. Pentru a avea propria sa reţea de distribuţie, RCS & RDS ar trebui fie să obţină acordul distribuitorului concesionar (pe care îl va concura), fie să obţină o schimbare a legii energiei electrice. O altă posibilitate ar fi ca statul să modifice contractele prin care actualii concesionari deţin monopolul pe zona de distribuţie, timp de 49 de ani.
Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timişoara.
Conform companiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, „contravin legii şi Constituţiei”. Compania a anunţat că va face toate demersurile legale pentru a câştiga posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie de energie.
Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.
RCS & RDS este cel mai mare operator de telecomunicaţii fixe din România, furnizând servicii în Romania, Ungaria, Spania şi Italia. Compania deţine mai multe canale de televiziune.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe