Rețeaua feroviară a României are 10.818 kilometri, se arată în Master Planul General de Transport al României, publicat în septembrie 2014 de Guvernul României (Detalii aici). Densitatea rețelei este de 504,1 km la un milion de locuitori, peste media Uniunii Europene, de 430,8 km pentru un milion de locuitori.
„În comparație cu alte țări cu un nivel similar de furnizare cale ferată pe cap de locuitori, rata de utilizare a căilor ferate din România este mică”, precizează documentul. „Cererea de transport feroviar din România, măsurată în km parcurși per persoană este două până la trei ori mai mică față de aceste țări, iar acest eșec de a obține rezultatele potențiale de piață a avut ca rezultat reducerea veniturilor“.
În timp ce în restul Uniunii Europene un călător parcurge 650 km în tren, cifra echivalentă pentru România este de 66% mai mică. Între 2004 și 2012, numărul călătorilor a scăzut de la 200.000 pe an la 58.000. Cu aceste cifre, CFR înregistrează cea mai mare scădere între companiile de acest tip din Uniunea Europeană.
Compania CFR SA, care are este condusă din decembrie anul trecut de către un director interimar, Marius Chiper, care-l înlocuiește pe Dan Costescu, care a preluat portofoliul Transporturilor în guvernul condus de Dacian Cioloș (comunicat de presă). CFR SA a avut în 2014 o cifră de afaceri de peste un miliard de lei și a înregistrat un profit de 8,7 milioane de lei. Totodată, compania înregistra creanțe de 1,22 miliarde de lei și datorii de 1,71 miliarde de lei către furnizori.
cfr
Principala sursă de venit a companiei în respectivul an a reprezentat-o tariful pentru utilizarea infrastructurii feroviare. A realizat astfel venituri în valoare de peste 844,5 milioane de lei din care 522,8 milioane de lei pentru traficul de călători şi 321,7 milioane de lei pentru traficul de marfă. (Sursa aici)
CFR Călători a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei. Acel an a adus un profit de aproape 70 de milioane de lei, după doi ani cu pierderi totale de 1,4 miliarde de lei.
Compania avea în 2014 un număr de 13.195 de angajați, cu aproape 4.000 mai puțini decât în 2008. Asta după ce CFR Călători a trecut prin mai multe valuri de disponibilizări în ultimii ani, însă niciodată acestea n-au avut amploarea anunțată. De exemplu, doar pentru primele trei luni ale lui 2014 era estimată plecarea a 5.300 de angajați la nivel național (Sursa). În realitate, de-a lungul întregului an au plecat în jur de 500 de persoane. Atunci când s-au făcut, disponibilizările au adus dispute în instanță. Până în prezent, compania CFR Călători a fost implicată într-un număr de 11.761 de dosare, între care numeroase litigii de muncă.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe