S-a născut pe 27 septembrie 1991 la Constanţa, într-o familie de aromâni și a intrat prima oară pe terenul de tenis la 4 ani. Avea o rachetă Junior mai mare decât ea, iar primul „antrenor i-a devenit fratele Nicolae, pe care se plictisise să-l privească de pe margine.

Tatăl, Stere Halep, se visase fotbalist și spera ca măcar fiul lui să atingă performanța în sport, dacă el nu reușise. Nu știa că visul avea să-i fie îndeplinit în cele din urmă de fiică, la un nivel pe care niciun alt sportiv din România nu a mai reușit să-l atingă vreodată.

Simona Halep n-a fost niciodată o fetiță obișnuită. A refuzat să se joace cu păpușile și a preferat întotdeauna mingea, indiferent de sportul pentru care era folosită. Nici acum nu-i place echipamentul pe care trebuie să-l poarte pe teren pentru că are fustă 🙂

„N-am avut păpuşi. Jucam fotbal, jucam tenis, făceam fileu din aţă, am găurit asfaltul şi am băgat doi stalpi şi jucam tenis, iar în casă am făcut un mini teren de tenis pe care jucam cu fratele meu”, povestește Simona.

Primul care a remarcat-o a fost profesorul de sport Ion Stan de la Liceul Economic: „Avea ţinută de sportivă de mică. Am văzut-o şi le-am spus părinţilor: «O iau la tenis». Mi-a plăcut mult. Avea o motricitate extraordinară. Promitea mult”, povesteşte profesorul. Avea o inteligenţă nativă. Nu i-am zis de două ori că trebuie să strângă mingile. Era harnică şi conştiincioasă. Nici nu mai întorceam capul, pentru că ştiam că ea îşi vede de treabă.”

La scurt timp, fratele s-a lăsat de tenis. O tachina adesea pe Simona: «Lasă-te de tenis», îi zicea în glumă, în timp ce antrenorul îl avertiza: «Ai să te rogi de ea să-i cari geanta». Azi, când o întâmpină la întoarcerea din turnee, primul lucru pe care îl face fratele Simonei e să îi ia, râzând, geanta.

Tenisul e un sport scump, iar părinţii, mama casnică şi tatăl inginer zootehnist, au reuşit cu greu să o susţină. Au crezut în talentul fetei și n-au ezitat să facă împrumuturi la bănci ca s-o ajute să meargă mai departe.

Am avut familia alături, mi-au oferit tot ca să ajung acolo unde-mi doream. Este, într-adevăr, o perioadă când te-ntrebi: te duci mai departe? Este un risc foarte mare, trebuie să ai o nebunie ca cea a tatălui meu, pentru că e o nebunie să investeşti tot şi să nu ştii sigur dacă rezultatele copilului tău vor fi cele pe care ți le dorești”, mărturisește Simona.

De la 16 ani, talentul i-a fost susținut de un sponsor, Corneliu Idu, care a acoperit toate costurile necesare timp de doi ani. A fost sprjinul de care a avut nevoie ca să facă performanță și să ajungă azi, de la fata care bătea mingea în Piaţa Chiliei din Constanța, la una dintre cele mai influente femei din România.

Ce înseamnă să fii o femeie influentă în 2018? Răspunsul nu e simplu, cu atât mai mult cu cât criteriile de evaluare sunt multe și diverse, de la averea adunată, până la poziția pe care o ocupă doamnele în mediul profesional sau capacitatea de a genera reacții în rândul oamenilor care le urmăresc și le respectă.

Anul care a trecut a fost anul în care femeile CEO au setat un nou record Fortune 500: la momentul publicării topului, ele dețineau 32 dintre joburile de top. Progresul, chiar dacă pare uneori frustrant de lent, e totuși evident.

Răspunsul la întrebarea de mai sus este, așadar: complicat. Dar asta nu le-a oprit pe cele mai puternice femei din lume și n-ar trebui să vă oprească nici pe voi.

1. Mary Barra (Președinte și CEO, General Motors)

Pentru al treilea an consecutiv este pe locul 1 al topului Fortune și reușește să păstreze controlul chiar și în condițiile în care rivalul Ford și-a eliberat din funcție CEO-ul, pe Mark Fields. Dovedind că General Motors nu va fi eliminată de pe piață în această epocă a instabilității, ea a reușit să depășească mult lăudatul Model 3 de la Tesla cu Chevrolet Bolt EV, a cărui baterie durează mai mult decât cea a modelului Tesla și care a devenit acum cel mai bine vândut model complet electric non-luxury.

Barra acordă, de asemenea, atenție viitorului fără șofer: după ce a achiziționat Cruise Automation, un start-up în domeniul tehnologiei self-driving, GM a început testele pentru modelele autonome Bolt și noul serviciu de car-sharing Maven care a încheiat parteneriate cu șoferi Uber și Lyft.

2. Indra Nooyi (Președinte și CEO, PepsiCo)

Superstarul PepsiCo, ocupă constant o poziție din primele 20 ale topului 100 Cele mai Puternice Femei ale lumii încă din 2006. După o lungă pauză, PepsiCo a ocupat poziția de președinte, generând discuții legate de faptul că CEO-ul companiei ar putea să ia în calcul retragerea. Dar Nooyi pretinde că n-are nici cea mai mică intenție să iasă din joc.

Și, de altfel, de ce-ar face-o? Profitul companiei a crescut cu 16% în 2016, iar cifra de afaceri a depășit cu mult alte companii de Big Food, în vreme ce industria face eforturi să se adapteze la schimbările obiceiurilor de consum. Nooyi a răspuns mutând portofoliul spre o zonă mult mai preocupată de sănătate. Compania a lansat de curând linia de apă premium și a achiziționat KeVita, producătorul de kombucha.

3. Marillyn Hewson (Președinte și CEO, Lockheed Martin)

Chiar dacă președintele Donald Trump declara programul Lockheed pentru modelul de luptă F-35 prea scump, în calitatea lui de comandantul general rămâne un aliat valoros, dar nestatornic, al companiei, ceea ce transformă guvernul Statelor Unite ale Americii în cel mai mare client al său.

Contractorul este, de asemenea, și primul beneficiar al creșterii acordate de Casa Albă bugetului Apărării, precum și al noilor înțelegeri privind armamentul cu Arabia Saudită.

4. Abigail Johnson (Președinte și CEO, Fidelity Investments)

A preluat titlul de președinte de la tatăl său și s-a confruntat cu provocarea retragerii unor investiții consistente, dar a reușit să depășească situația cu succes: Fidelity a anunțat un profit de $15.9 miliarde în 2016, cel de-al patrulea record consecutiv al companiei, în timp ce proprietățile administrate au urcat cu 11%, la o valoare totală de $ 5.7 trilioane.

5. Sheryl Sandberg (COO, Facebook)

Rămâne de văzut în ce măsură scandalul Cambridge Analityca va afecta nu doar prezența viitoare a lui Sheryl în topul celor mai puternice femei, ci imaginea companiei înseși. Până atunci, Sandberg ocupă constant o poziție fermă, mai ales după creșterea impresionantă din 2016 care a propulsat compania sub conducerea lui Sheryl în poziție de Director de Operațiuni.

Preocupată să găsească soluții pentru amenințarea fake news într-un mediu puternic inluențat politic, Sheryl Sandberg s-a folosit de fiecare ocazie să vorbească public pe teme importante pentru ea, inclusiv sănătatea femeilor și reforma imigrării. Cartea ei „Option B, bazată pe drama pierderii soțului său, a reușit să ocupe locul întâi în topul celor mai bine vândute volume în această primăvară.

Cum stau lucrurile în România? Cea mai nouă ediție a topului Forbes ia în calcul criterii multiple de evaluare, dar dacă ne referim strict la business, primele locuri sunt ocupate, în ordine, de:

Anca Vlad a intrat în lumea afacerilor în 1991, cu distribuţia de medicamente. De la afaceri de 1,5 milioane de dolari, businessul Fildas a crescut în 2016 la aproape 540 de milioane de euro, iar Anca Vlad domină, de câțiva ani încoace, în mod constant toate topurile femeilor antreprenor din România. În top 300 cei mai bogaţi români, Anca Vlad ocupă locul 13, cu o avere estimată la 270-300 de milioane de euro.

Anca Vlad este vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și s-a afirmat și ca o susținătoare a artiștilor români, una dintre preocupările sale fiind Galeria de Artă Contemporană Senso.

Măriuca Talpeș a absolvit Facultatea de Matematică și a lucrat ca cercetător, alături de soțul său, Florin Talpeș, la Institutul de Tehnică de Calcul din București până în 1990, când au intrat în lumea antreprenoriatului. Atunci au fondat împreună compania Softwin, al cărui activ principal este Bitdefender, una dintre cele mai folosite soluții de securitate informatică din lume.

De asemenea, Măriuca Talpeș a lansat și conduce Intuitext, divizia de software educaţional a grupului Softwin şi unul dintre cei mai inovatori producători internaţionali de lecţii pe calculator.

Camelia Ene este Country Chairman & CEO MOL România, subsidiara grupului petrolier ungar MOL, din noiembrie 2016. Ea a intrat în echipa companiei în martie 2007, pe poziția de Shop Manager, iar în octombrie 2010 a devenit coordonator al departamentului de marketing.

Din mai 2013 a urcat pe poziția de Head of Retail, responsabilă de coordonarea activității celor 200 de benzinării ale rețelei MOL România, al patrulea cel mai mare jucător pe piața petrolieră locală cu 213 benzinării.

Și, da, Simona Halep apare și ea în top, pe poziția 34 după criteriile generale, dar pe locul 1 în inimile românilor. Și în WTA.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe