Grupul francez Lactalis, proprietarul LaDorna, va prelua Albalact, cel mai mare producător român de lactate, controlat de familia Ciurtin din Alba, și va deveni liderul pieței, cu afaceri de circa 150 milioane euro.
ladorna
Cu ajutorul Termene.ro, am analizat evoluția financiară a celor două companii. La nivel mondial, în 2015, grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde euro, dar în România de doar 181 milioane lei (41 milioane euro).
dorna
În schimb, Albalact este liderul pieței de lactate cu afaceri de 474 milioane lei (107 milioane euro) în 2014.
Indicatori_albalact
În data de 27 ianuarie 2016, conducerea Albalact S.A. (…) a fost informată de către acționarii: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited și RC2 (Cyprus) Limited, care dețin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact, că își vând acțiunile către Lactalis, potrivit unei comunicări transmise Bursei de Valori București.
actionari_albalact
Lactalis intenționează să inițieze o ofertă publică de preluare voluntară având drept obiect 100% din acțiunile deținute de toți acționarii Albalact. Valoarea tranzacției ar putea fi de 289 milioane lei (65 milioane euro) după cum rezultă din exemplul dat de companie în comunicat:
”Prețul pe acțiune va fi determinat prin deducerea din suma de 407,3 milioane lei a datoriei nete ajustate (…) Exclusiv în scop exemplificativ și în baza unei datorii nete ajustate de 118,2 milioane lei la data de 30 septembrie 2015, din formula de calcul ar reieși un preț per acțiune de 0,4543 RON. Prețul exemplificativ de 0,4543 RON per acțiune include o primă de aproximativ 37% la prețul de închidere de tranzacționare pe Bursa de Valori București la data de 27 ianuarie 2016”.
Albalact – Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar local în industria laptelui.
Înființată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acțiuni în anul 1990 și privatizată în 1999. Albalact are acționariat majoritar român, iar acțiunile emise de Albalact sunt admise la tranzacționare la categoria standard a Bursei de Valori București. Albalact deține 99,01% din acțiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc și 100% din societatea de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajați în toate cele trei entități. Albalact comercializează produse proaspete, pasteurizate și UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Rarăul, Albalact și Poiana Florilor.
Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deținând multe branduri internaționale de succes precum „President”, „Parmalat”, „Galbani”. Grupul angajează în prezent 75.000 de persoane și deține peste 200 de fabrici localizate în 43 de țări la nivel mondial.
Lactalis a cumpărat LaDorna de la omul de afaceri Jean Valvis.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe