Laura Codruţa Kovesi, susţine că proiectul privind revizuirea hotărârilor judecătoreşti în baza deciziilor CCR nu este prielnic pentru sistemul judiciar şi ar ajuta cel mult persoanele condamnate.
Laura Codruţa Kovesi, la postul public de televiziune, TVR 1, a declarat că o astfel de modificare nu ar veni să ajute instituţiile judiciare sau pe magistraţi, ci cel mult ar putea ajuta persoanele condamnate deja. Acestea ar putea să invoce acest text de lege pentru a anula toate hotărârile judecătoreşti rămase definitive.
Procurorul șef este de părere că această modificare legislativă nu ar fi una pozitivă. Și de asemenea, nu crede că o modificare legislativă ar putea să ajute judecătorii pentru că există o motivare a Curții Constituționale, iar aceasta trebuie respectată. Laura Codruța Kovesi menționează faptul că dosarele nu se bazează numai pe interceptări, iar că deciziile Curții Constituționale se aplică pentru viitor. Acest proiect este în dezbatere la Senat, iar șefa DNA nu crede că este binevenit pentru sistemul judiciar.
Dezbaterea propunerii legislative a fost amânată.
Comisia juridică a Senatului nu a avut cvorum de lucru.
Proiectul urmează să intre în dezbatere în contextul recentei decizii a CCR privind interceptările în dosarele penale alături de decizia privind imposibilitatea revizuirii hotărârilor judecătoreşti definitive. CCR a declarat neconstituţional alineatul din Codul de procedură penală în care era permisă revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive privind latura penală, dacă acestea s-au întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată ulterior neconstituţională.
Kovesi: „Când suntem chemaţi, venim”
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a fost întrebată când va face anchetă la TVR. Aceasta a răspuns că DNA va acţiona atunci când va fi sesizată, iar sesizările pot veni de la orice angajat al televiziunii.
În emisiunea „Prim-Plan” de la TVR 1, Laura Kovesi a fost întrebată de angajaţii televiziunii publice când vine DNA la TVR. Aceasta a răspuns că atunci când sunt chemaţi, vor veni.
În legătură cu existența unor nereguli în achiziţiile societăţii de televiziune, Kovesi a indicat că orice persoană care lucrează la TVR și cunoaște despre săvârșirea unor fapte de corupție este liberă să facă sesizări. 86% dintre sesizările DNA pe 2015 sunt făcute de cetăţeni, persoane juridice şi instituţii publice.
Șefa DNA a declarat că este dificilă o sezizare din oficiu în condiţiile în care nu se știe dacă este o faptă de corupţie sau dacă este o faptă care atrage competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe