Ba uneori sunt chiar mai importanți! Dacă ești de suficient timp la conducerea unei companii, nu se poate să nu fi pierdut o comandă importantă pentru că nu ai avut la timp produsul necesar. Fie n-ai avut materia primă, fie nu te-ai mișcat suficient de rapid.

 

Acestea sunt înfrângerile cel mai greu de suportat. Ai fost ales dintre toți competitorii, ai fost atât de aproape de reușită și totuși!
Principalii tăi furnizori sunt cei care îți permit să livrezi comenzile deja primite de la clienți. Sunt cei care îți permit să accepți și să livrezi comenzi noi. Cei mai buni furnizori sunt cei care te pot asista atunci când primești comenzi mai mari sau diferite de cele pe care le accepți de obicei.

 

Când un furnizor eșuează în a-ți livra la timp, sau în termenii negociați el îți pune în pericol livrările către clienți, reputația și stabilitatea financiară.

 

Dar cum să analizezi furnizorii? Ar trebui să ai în vedere și altceva decât performanța în livrările anterioare?

 

Stabilitatea financiară

Furnizorul tău ar putea fi într-o situație de risc, ceea ce înseamnă că activitatea ta este în pericol. Cu cât este furnizorul mai important pentru tine, cu atât trebuie să-i faci o analiză mai atentă.

 

Dacă ești client termene.ro, ai în platformă toate informațiile necesare și toate instrumentele de care ai nevoie.

 

În primul rând aș începe analiza de la Nota Termene și Capacitatea de Plată, doi indicatori calculați de termene.ro după o metodologie proprie, care ține cont de datele financiare comunicate public, istoricul activității firmei, informații juridice ș.a.

Nota Termene este un indicator al riscului de faliment cu valori de la 0 la 10. Dacă furnizorul tău are un risc de faliment ridicat, este indicat să îți pregătești o alternativă pentru situația în care acesta va eșua și va ieși din afaceri.

 

Capacitatea de Plată arată care este o estimare a sumei pe care compania investigată o poată plăti în următoarele 30 de zile furnizorilor. Este importantă pentru că înțelegi care este capacitatea furnizorului de a-și mări producția/livrările către Dvs. O valoare mică arată că îi va fi greu să facă cheltuieli mari pe termen scurt pentru a face față unei creșteri a cererii.

 

Un alt indicator la care te sfătuiesc să fii atent este solvabilitatea, măsurată ca un raport între activele totale ale companiei și datorii. O deteriorare a acestuia de la an la an indică probleme care se acumulează în afacerea furnizorului.

 

Este important să știi dacă furnizorul tău câștigă sau pierde în lupta cu concurenții săi. Vrei să te asociezi firmelor care sunt competitive, pentru că astfel vei fi mai competitiv înglobând în oferta ta produsele și serviciile lor.

 

Termene.ro îți pune la dispoziție un grafic al evoluției companiei în comparație cu cifra de afaceri înregistrată în verticala industrială (Cod CAEN) și în unitatea sa administrativ teritorială.

 

În fine, un alt capitol la care te sfătuiesc să te oprești, este Dosare în Instanță.

 

Un proces pierdut poate determina schimbări de acționariat, plata unor compensații și amenzi, pierderi de patente și alte evenimente care pot afecta grav activitatea furnizorului. Te sfătuim să acorzi atenție acestor evenimente, să verifici gravitatea dosarelor în care este citat furnizorul și să estimezi potențialul de impact asupra afacerii tale.

 

Monitorizare permanentă

Ar fi bine să întocmești o listă cu furnizorii care sunt esențiali pentru buna funcționare a afacerii tale și pe care îți este greu să-i înlocuiești. Trece aceste firme în monitorizare în platforma termene.ro și astfel vei fi notificat ori de câte ori apar date noi. Ai astfel șansa de a acționa preventiv, înainte ca problemele unui furnizor să-ți producă daune.

 

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care se bucură clienții termene.ro.

 

Dacă nu ai un cont în platforma termene.ro, fă-ți unul chiar azi! Este gratuit și pentru o perioadă vei avea acces la toate facilitățile platformei și vei putea decide care sunt serviciile de care ai nevoie.

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

 

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe