Cinema City, Grand Cinema (Băneasa), Movieplex (Plaza România), Hollywood Multiplex (Mall Vitan) și Cityplex (Constanța) sunt cei mai mari cinci operatori de cinematografe din România, cu peste 23 de săli de cinema și venituri totale din bilete de 160 milioane lei (36 milioane euro) în 2014, potrivit datelor Centrului Național al Cinematografiei (CNC).
Cu ajutorul datelor centralizate de Termene.ro am analizat evoluția financiară a principalilor jucători din piața de proiecție cinematografică.
Cinema City (Firma AICI) este cel mai mare operator de cinematografe din România și face parte din Cineworld Group, al doilea lanț de cinematografe din Europa, al familiei israeliene Gredinger.
actionari_cinemacity
Compania operează 17 multiplexuri la nivel național și a avut anul trecut afaceri de 153 milioane lei, din care 109 milioane lei din vânzarea de bilete.
cinema_city
Din piață, estimată de CNC la 185 milioane lei, Cinema City deține o cotă de circa 59%.
Grand Cinema Digiplex este al doilea operator de cinema și a avut în 2014 încasări de 20,76 milioane lei din cinematograful situat în Băneasa Shopping City. Afacerile Grand Cinema sunt incluse în cele ale firmei Băneasa Developments, care îl administrează și care este deținută de omul de afaceri Puiu Popoviciu.
Acesta este urmat de Hollywood Multiplex, situat în mall Vitan din București, care a avut afaceri de 18,7 milioane lei în 2014, în scădere.
În decembrie, potrivit datelor din Monitorul Oficial, CME, care este și proprietarul Pro TV, a vândut Hollywood Multiplex către firma Movie R US deținută de unul dintre administratorii cinematografului, Gianina Eliana Ciobanu.
hollywood
Locul patru este ocupat de Movieplex, situat în centrul comercial Plaza Romania din București, care în 2014 a avut afaceri de 14,5 milioane lei, din care 12,89 milioane lei reprezintă biletele la film.
movieplex
Următorul în top este Cityplex din Constanța, cu afaceri de 4,7 milioane lei.
cityplex

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe