1. Pandemia se va finaliza la jumătatea anului

a
Când am spus în februarie-martie că această pandemie va bloca lumea pentru 1-2 ani și că toate companiile au nevoie să își facă un plan pe această perioadă, oamenii mi-au sărit în cap spunându-mi că gândesc prea pesimist . Acum când spun să ne pregătim pentru ieșirea din pandemie la jumătatea anului viitor îmi spun că sunt prea optimist.
a
Tot ce îmi arată asta este că oamenii sunt oameni. Nu iau decizii bazate pe cifre ci pe emoții. Nimic nou sub soare. Vrem să credem ceea ce ne menține în siguranță sănătatea emoțională.
a
La început vrem să credem că nu va dura mai mult de 2 luni ca să nu intrăm în disperare. Iar apoi, nu vrem să credem că va dispărea pentru a nu ne face speranțe deșarte.
a
Nu am nimic împotrivă cu astfel de abordări pentru majoritatea oamenilor. Sunt până la urmă mecanisme bune de a rămâne sănătoși la cap. Însă am o problemă cu antreprenorii care gândesc așa. Nu își permit să fie atât de emoționali pentru că sunt responsabili pentru siguranța oamenilor pe care îi conduc.
a

Așa că… pregătește-te pentru o revenire la normal în iunie, iulie 2021.

a

2. Munca remote se va întoarce la nivelurile din 2019

a
Din păcate nu a durat destul de mult această pandemie astfel încât antreprenorii și managerii să își schimbe modalitățile de management. Mai era nevoie de încă 2-3 ani de un astfel de context pentru ca afacerile să migreze către un sistem de management bazat pe rezultate și nu pe controlul timpului.
a
Oamenii fac mereu ceea ce le este confortabil. Iar în prezent majoritatea liderilor de business sunt confortabili cu micromanagementul. Să vadă la ce lucrează oamenii lor constant pentru a putea să îi corecteze și să îi organizeze.
a
Crede-mă, sunt ultimul om care vrea să spună asta. Îmi conduc afacerile prin management bazat pe rezultate de mai bine de 10 ani. Sunt sute de companii românești pe care le-am învățat să treacă la un astfel de sistem de management. Dar în același timp sunt realist și știu cât de greu este să renunți la controlul micro și să te bazezi pe măsurători de obiective.
a
Îmi voi continua munca în anii ce urmează să trec cât mai mulți antreprenori pe un astfel de sistem de management pentru că este singura șansă a României să își atingă potențialul. Însă nu se va întâmpla în 2021.
a

3. Afacerile care au experimentat creșteri exponențiale în timpul pandemiei vor avea parte de scăderi drastice

a
Sunt multe afaceri pentru care pandemia a fost cel mai mare cadou primit vreodată. Afaceri ca Zoom și alte softuri de conferințe video. Magazinele online. Camere web și video. Softuri de webinarii. Netflix, Disney+ sau HBO Max. Producători de măști și dezinfectanți. Transportatori. Și mulți alții…
a
Aceste afaceri nu au cum să rămână la nivelul căpătat în timpul pandemiei. Creșterea vânzărilor a fost doar un efect la o problemă acută. Atunci când problema dispare, și cererea dispare.
a
Mai mult… o parte dintre ele este foarte posibil să scadă sub nivelurile dinaintea pandemiei. Acum oamenii râvnesc la activități sociale și outdoor. În momentul în care asta se va putea face în siguranță oamenii vor încerca să recupereze. Adică să o facă mai mult decât o făceau în trecut.
a
Asta înseamnă mai multe întâlniri față în față decât erau în 2019. Asta înseamnă mult mai puțin timp în fața televizorului. Asta înseamnă mult mai puțin timp în fața calculatorului. Mai puțin timp în casă.
a
Așa că… dacă faci parte din industriile care au beneficiat de pandemie, ar fi bine să găsești produse și servicii pe care oamenii le vor dori după ce ies din casă. Iar dacă ești pe cealaltă parte, ar fi bine să îți optimizezi producția și logistica pentru că vei avea parte de o explozie de cereri care îți pot recupera pierderile din 2020.
a

4. Plata cu cardul va avea o adopție din ce în ce mai mare

a
Unul dintre lucrurile care consider că se vor păstra și chiar vor crește după finalizarea pandemiei este plata cu cardul. Oamenii s-au obișnuit și mulți au trecut de frica de a plăti online.
a
Au făcut-o de destule ori în timpul pandemiei încât să nu mai fie reticenți și au văzut cât de confortabil este. Asta înseamnă că românii vor avea din ce în ce mai mulți prieteni care plătesc direct cu cardul online. Iar asta va împinge la o adopție de masă.
a
De fiecare dată este o cifră critică în adopție. Când se trece de acea cifră, adopția crește exponențial. Și consider că pandemia a împins lucrurile până la nivelul în care să intrăm în adopție exponențială.
a

5. Nu vom intra încă în recesiune

a
Mulți se tem de recesiune în anul care urmează. Și pe de o parte vor fi destule scăderi în primele 2 trimestre. Însă din trimestrul 3 vom experimenta o creștere a economiei chiar și peste nivelul lui 2019.
a
Banii care se vor pompa în economii în următorii 2 ani vor amâna instalarea unei recesiuni inevitabile.
a
Însă dacă îți era dor de o criză economică, nu îți face probleme. În 2023-2024 va trebui să începem să ne plătim datoriile făcute. Așa că pregătește-te.
a
Nu pleca la drum cu ideea că nu va veni. Pleacă la drum cu ideea că ai 1-2 ani să te pregătești astfel încât să supraviețuiești cu bine sau chiar să profiți.
a

6. Extremismul politic și social va crește

a
Extremismul este mereu invers proporțional cu siguranța societății. Cu cât o societate „pare” mai sigură cu atât extremismul scade. Cu cât „pare” mai nesigură cu atât extremismul crește.
a
Acum și în următorii ani, oamenii vor continua să trăiască într-o lume care „pare” nesigură. Iar asta va da naștere la și mai multe teorii ale conspirației și de lideri care să beneficieze de această schizofrenie socială.
a
Alegerile din decembrie au demonstrat asta cu vârf și îndesat. Și vor urma din ce în ce mai multe. Așa că așteaptă-te ca rasismul și xenofobia să atingă cote din ce în ce mai mari. Așteaptă-te ca din ce în ce mai mulți oameni să distorsioneze religia în direcții care să le confirme nebunia. Așteaptă-te la oameni care adoptă din ce în ce mai mult teorii ca Flat Earth sau microciparea populației.
a
Este un efect normal care va scădea în 5-7 ani când siguranța percepută va crește.
a

7. Șomajul va crește și nu din cauza scăderii economice

a
Suntem obișnuiți să considerăm că dacă șomajul crește atunci economia este în scădere. Dar din nou, nu cred că vom experimenta o scădere a economiei în următorii 2 ani.
a
Atunci de ce crește șomajul? Pentru că pandemia a împins antreprenorii înspre automatizări. Automatizări software și hardware. Afacerile au nevoie de mai puțini oameni să realizeze aceeași cifră de afaceri.
a
Mai mult… au nevoie de mai puțini oameni nespecializați. Problema este că oamenii nespecializați stau cel mai mult în șomaj, pentru că învață foarte greu o altă meserie de care este nevoie.
a
Așa că vom trece printr-o perioadă în care companiile vor dori să angajeze oameni dar oameni pe care piața românească de muncă nu îi poate oferi. Și atunci vom avea un paradox. Mulți oameni în șomaj dar în același timp cerere mare de forță de muncă.
a
Partea bună este că asta va împinge antreprenorii să își dezvolte propriile școli pentru respecializare. Și sincer este singura modalitate prin care nivelul de educație românesc poate să crească.
a

8. Nesiguranța politică va atinge cote maxime

a
Cei care vor fi la putere în următorii 2 ani vor avea control pe zeci de miliarde de euro din bani europeni. Cu un astfel de cadou te întâlnești o dată la 30-40 de ani.
a
Așa că puterile politice vor scoate toate armele posibile pentru a prinde o felie din acest tort european.
a
Asta va duce la instabilitate politică și la multe schimbări de guverne. Nu vreau să fie așa pentru că un guvern prost dar stabil este mai bun decât unul instabil. Însă contextul este de așa natură încât nu văd cum ar putea să fie diferit.
a

Previziunea 9 🙂

aa

Iar ultima previziune este că miercuri, 16 decembrie 2020, voi susține pentru ultima dată în acest an trainingul online gratuit în care predau sistemul TBF de management.
a
Acest sistem mi-a permis să conduc companii cu mii de angajați fără micromanagement. Mi-a permis să cresc startup-uri cu o viteză uluitoare. Mi-a permis să conduc oamenii de la distanță fără pierderi în productivitate.
a
Este un sistem de management bazat pe obiective care îți permite să îți plătești oamenii pe rezultate și să crești lideri remarcabili.
a
Îl explic complet și total gratuit în 3 ore, miercuri, de la ora 19:00.
a
În plus, îl organizez împreună cu Adrian Dragomir, fondatorul Termene.ro. Adrian va fi alături de mine live timp de 3 ore și vom încerca să îți oferim toate detaliile unui sistem de management care a dublat cifra de afaceri în peste 300 de companii.
a
Rezervă-ți locul gratuit (este ultima șansă în 2020)
Sper să ne vedem miercuri. Dar până atunci… rămâi nerezonabil,
a
Răzvan Căzănescu
a

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe