Preţul petrolului pierde teren, pe fondul ştirii că Libia şi Nigeria vor încerca să-şi mărească exporturile în următoarele săptămâni, conform unei analize realizată de Ole Hansen, head of commodity strategy la Saxo Bank.

‘Dacă vor reuşi, vom avea şi mai multă presiune pe preţ din cauza surplusului de stocuri, presiune care se pare că va rămâne până spre finalul lui 2017. Libia va încerca din nou să-şi valorifice capacităţile de export din porturile estice Ras Lanuf, Es Sider şi Zueitina. Din aceste puncte de furnizare ar putea pleca ţiţei în cantităţi de până la 300.000 de barili/zi. În Nigeria, Exxon Mobil Corp. a anunţat deja că doreşte să reia exportul de până la 340.000 barili/zi, iar Royal Dutch Shell de până la 200.000 barili/zi. O reluare a acestor procese ar arunca până la 800.000 barili/zi într-o piaţă care deja se luptă cu supraproducţia. Înainte ca acestea să se întâmple, atât OPEC, cât şi Agenţia Internaţională pentru Energie, au raportat, săptămâna trecută, că piaţa s-ar putea să nu intre într-o perioadă de reechilibrare înainte de finalul lui 2017’, se arată în document.

Potrivit acestuia, Libia şi Nigeria au avut o producţie combinată în august de 1,8 milioane barili/zi – cam jumătate din cât produceau în 2013.

‘Cu această producţie care va intra pe piaţă, presiunea pe preţuri şi nevoia altor producători de a reduce producţia ar putea influenţa cursul preţului. Asta se întâmplă într-o perioadă a anului în care preţul petrolului tinde oricum să scadă din cauza activităţilor de sezon. Libia este, probabil, cel mai interesant dintre cazuri, având în vedere că a avut producţia decimată în ultimii ani, din cauza conflictului intern. În pofida unei aglomerări la producţie, a fost totuşi loc pentru petrolul iranian după ridicarea sancţiunilor asupra Teheranului şi pentru supraproducţia din Rusia, Arabia Saudită şi Irak. Libia a încercat de foarte multe ori să crească nivelul exporturilor de petrol, afirmă Bloomberg.

Până nu vom avea confirmarea că această nouă încercare va avea succes, piaţa va adopta o atitudine de tip ‘să aşteptăm şi să vedem’, menţionează sursa citată.

Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe