Omul de afaceri și fostul arbitru internațional Adrian Porumboiu vinde grupul de firme Racova SA, către grupul Trans-Oil. Tranzacția ar fi fost deja semnată, însă pentru a fi încheiată e nevoie de un acord cu creditorii care au încă de recuperat bani de la societățile deținute de Porumboiu, potrivit unor surse ale Mirsanu. ro (Vezi sursa aici).
porumboiu1
Potrivit site-ului transoilcorp.com , Trans-Oil e un grup de companii fondat în Indiana, SUA, care are acum activități în agricultura din Moldova și Ucraina. Din 2004, Trans-Oil e controlat de Vaja Jhashi, etichetat de presa de la Chisinau ca un apropiat al omului de afaceri Vlad Plahotniuc (Vezi aici). Jhashi a mutat sediul central al Trans-Oil în Geneva, Elveția. Acum șase ani, a început să cumpere terenuri în Republica Moldova.
Cu ajutorul informațiilor de pe Termene.ro, am analizat situația afacerilor lui Porumboiu.
În momentul de față, Porumboiu controlează trei companii: Racova SA, Mopan SA, Agrocomplex Bârlad SA. Din grupul Racova mai fac însă parte Ulerom Vaslui, SC Comcereal SA Vaslui și SC R-Agro Fălciu SA.
Majoritatea afacerilor lui Porumboiu au avut în ultima vreme pierderi importante și au trecut prin schimbări frecvente de directori. Comcereal SA Vaslui a înregistrat anul trecut pierderi de 36,1 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 209,3 milioane de lei. Firma se află în prezent în faliment. Printre cei 46 de creditori se numără Banca Românească, CFR Marfă sau Autoritatea Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Înființată în 1992, Racova SA are ca obiect de activitate serviciile hoteliere. Porumboiu apare în prezent ca deținând 44,83% din capitalul social al firmei, alături de Gheorghe Chiriac (5,67%), Octavian Porumboiu (31,7%). Printre administratori apare însă BDO Audit SRL, o firmă de audit extern. În 2014, Racova SA a avut o cifră de afaceri de 6,9 milioane de lei, cu 4,7 milioane mai puțin decât în anul precedent. Tot în 2014, a înregistrat un profit net de 198.408 lei și datorii de 23,5 milioane de lei. În mai 2014, Adunarea Acționarilor societății a aprobat repartizarea a 44.692 de lei din profitul net total de 58.855 de lei pentru acoperirea pierderii contabile.
La sfârșitul lunii septembrie, consiliul de administrație a luat act de demisia directorului economic al Racova SA, Rodica Oltei, la doar patru luni după ce mandatul îi fusese prelungit cu patru ani.
BDO Audit apare și printre administratorii Agrocomplex Bârlad SA, alături de Valeriu Cojocaru, Lavinia Burceoagă, Daniela Lupu și Viorel Donosă. Adrian Porumboiu și fiul său, Octavian, dețin împreună aproape 39% din capitalul social al companiei. Restul aparțin Mopan SA (30,2%) și Ghiorghe Chiriac (8%). Și această companie a trecut recent prin schimbări de management: Oleg Lupașco, directorul general al societății, a demisionat pe 26 august 2015. Valeriu Cojocaru a preluat conducerea până la sfârșitul anului. Cu doar câteva săptămâni înainte demisionaseră Vasile Lângă, director general, și Alexandru Surdu, director economic. În decembrie anul trecut plecase și Bianca Clementina Topală, până atunci președinte al Consiliului de Administrație, iar cu două luni înainte – directorul general Marin Popa.
porumboiu2
Schimbările frecvente ar putea fi explicate prin rezultatele economice slabe ale societății: în 2014, Agrocomplex Bârlad SA a înregistrat pierderi de 9,5 milioane de lei. Cifra de afaceri a fost de 49,7 milioane de lei, la jumătate față de 2013. Societatea are datorii la bugetul de stat de 93.927 de lei, obligații de 602.030 de lei către bugetul asigurărilor sociale, precum și peste 36.000 de lei pentru asigurările de sănătate și șomaj.
Pe 29 aprilie 2014, societatea a semnat un acord cu Banca Comercială Română, pentru prelungirea datei scadente a unor contracte de credit. La Judecătoria Sectorului 3 e înregistrat și o dispută între BCR și Agrocomplex Bârlad, în care societatea controlată de Porumboiu apare ca intimat.
Într-o situație dificilă se află și Mopan SA, firma de panificație controlată de afaceristul vasluian (Porumboiu deține peste 87% din capitalul social). În februarie, Diana Silvia Iacoboni a fost înlocuită din funcția de director economic, iar în locul său a fost numită Micșunica Vatamanu. În lunile ianuarie și mai, administrația societății a decis închiderea a opt magazine și deschiderea altor două. Anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 75,3 milioane de lei (față de 84,8 milioane în 2013) și un profit de 302.342 lei (față de 23,3 milioane de lei în 2013). Datoriile firmei ajungeau la 98,2 milioane de lei. Obligațiile neachitate către bugetul de stat erau de 5,4 milioane de lei, precum și 3,2 milioane către bugetul asigurărilor sociale, alături de alte sume pentru sănătate și șomaj. Pentru aceste obligații fusese începută procedura de executare silită. Anul trecut, Mopan SA avea 639 de angajați.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe