Partidul Naţional Liberal rămâne fără candidat la Primăria Capitalei, după ce Ludovic Orban a anunţat că se retrage din cursa pentru primărie. El a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru obţinere de foloase necuvenite, în legătură cu finanţarea campaniei electorale din acest an. Orban a făcut anunţul chiar în faţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după două ore de audieri.
„Sunt inculpat, s-a dispus măsura controlului judiciar, sunt acuzat de obţinerea de foloase necuvenite în exercitarea funcţiei de conducere. Nu am încasat niciun folos, nu am luat niciun leu ilegal pentru campania electorală”, a spus parlamentarul.
Orban a anunţat apoi că se retrage de la conducerea Partidului, din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, dar şi din cursa electorală pentru Primăria Bucureştiului.
„Nu mă joc cu activitatea politică. PNL a susţinut întotdeauna lupta împotriva corupţiei, îmi retrag candidatura la Primăria Capitală”, a declarat Orban la ieşirea de la DNA.
Ludovic Orban a ajuns Direcţia Naţională Anticorupţie la ora 15. Înainte de a ajunge în faţa procurorilor, candidatul PNL la primăria Capitalei a anunţat pe un site de socializare că a fost citat de anchetatori.
„Astăzi mă voi abate de la programul obişnuit, nu particip la nicio întâlnire cu alegătorii, nu particip la nicio emisiune, nu mă întalnesc cu specialişti independenţi pentru finalizarea programului pentru bucureşteni, astăzi am aflat că trebuie să fac altceva. La ora 15:00 voi fi prezent la sediul DNA, unde am fost invitat. Aştept curios să aflu care sunt motivele pentru care am fost convocat”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.
În momentul în care a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie, Ludovic Orban a fost rezervat în declaraţii.
„Vă rog să îmi permiteţi să fiu punctual şi să dau declaraţii când o să ştiu despre ce este vorba. Am fost sunat de un ofiţer de la poliţia judiciară şi invitat la DNA, vă dau explicaţii după”, a spus parlamentarul.
Întrebat dacă se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, Ludovic Orban a precizat „să nu ne grăbim(…) Nu îmi este teamă, am în spate 25 de ani de carieră în viaţa publică în care nu am fost niciodată nici măcar bănuit de implicarea în vreo faptă de corupţie, în care am respectat legea şi în care tot ce am câştigat am câştigat pe munca mea.”
„Eu cred că orice decizie va fi luată, PNL o să o respecte. Începând cu Ludovic Orban, pentru că noi nu vom găsi scuze şi pretexte în coincidenţe, pentru a merge cu capul înainte când nu e cazul”, a declarat Alina Gorghiu, şefa PNL, ca reacţie la citarea lui Orban la DNA.
În luna martie, Ludovic Orban a fost desemnat de Partidul Naţional Liberal să candideze la Primăria Capitalei, în cursa pentru postul de primar general.
Orban, reclamat la DNA de Victor Ponta
Ludovic Orban mai are o sesizare pe numele său, depusă la DNA de fostul premier Victor Ponta, în perioada în care era premier. Corpul de Control al lui Victor Ponta a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru finanţarea ilegală a modernizării Transalpina, mai exact pentru contractul dat firmei Romstrade, deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache.
În sesizare, Corpul de Control arăta că s-a creat un prejudiciu de 388 de milioane de lei, de către Ludovic Orban, ministru al Transporturilor la acea vreme şi Varujan Vosganian, ministru al Economiei în Guvernul Tăriceanu. Prejudiciul stabilit în raport este legat de biletele la ordin emise de CNADNR în perioada 2008-2012, care însumează 388 de milioane de lei, potrivit aceluiaşi raport.
Compania Naţională de Drumuri a suspendat în 2012 lucrările la şoseaua Transalpina, după ce Romstrade nu a respectat termenul de un an şi jumătate pentru modernizarea drumului. Constructorul nu a conservat lucrările, iar structura de rezistenţă a şoselei s-a degradat.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe