Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei, ca Laura Codruţa Kovesi să ocupe un nou mandate la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru următorii 3 ani. Propunerea a fost înaintată preşedintelui Klaus Iohannis, care urmează să semneze decretul de numire în funcţie.
„În şedinţa de astăzi, 28 martie 2016, după parcurgerea activităților prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu unanimitate de voturi,  propunerea ministrului justiției de reînvestire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Laura Codruța Kovesi, procuror şef al DNA”, informează Consiliul Superior al Magistraturii.
Procurorul şef al DNA a susţinut proiectul de management, dar şi activitatea din ultimii 3 ani a Direcţiei, în faţa plenului CSM. „Este dificil să prezinţi activitatea de 3 ani în doar câteva minute”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, care a arătat că şi-a dus la îndeplinire toate obiectivele avute în vedere la preluarea mandatului de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
„În cei trei ani de mandate s-au înregistrat cele mai impresionante cifre de la înfiinţarea DNA: a crescut annual numărul rechizitoriilor, numărul demnitarilor investigaţi, la finalul anului 2015 fiind înregistrate premiere la toţi aceşti indicatori”, se arată în proiectul de management depus de Kovesi la CSM.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună,   a fost prezent la CSM şi a declarat, după vot, că „era de aşteptat acest rezultat al votului şi, cu titlu personal, sunt foarte fericită că secţia a avizat în unanimitate propunerea de reînvestire. (…) Având în vedere rezultatele din ultimii ani ale DNA, niciun ministru nu avea o altă opţiune raţională şi de bun simţ”, a conchis Raluca Prună.
KOVESI: Prioritatea DNA este recuperarea prejudiciilor
În proiectul prezentat în faţa membrilor CSM, şefa DNA a subliniat că recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă rămân în continuare priorităţi pentru lupta împotriva corupţiei.
„Recuperarea prejudiciilor și confiscarea extinsă rămân în continuare priorităţi în activitatea DNA(…) În condiţiile în care cauzele instrumentate de DNA privesc sume importante pentru care se dispune confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale, este esenţial ca în aceste cauze să fie sechestrate toate bunurile care provin din infracţiuni”, notează procurorul şef al DNA în proiectul de management.
KOVESI: Procurorii DNA au nevoie de vechime, dar şi de anumite calităţi profesionale
În legătură cu procurorii care vor să lucreze în sistemul anticorupţie, şefa DNA a susţinut că şase ani de vechime sunt suficienţi, dar e nevoie şi de alte calităţi.
„Vechimea de șase ani este o condiție necesară, dar ea trebuie să fie dublată de anumite calități profesionale și personale ale celui care vrea să lucreze într-o structură precum DNA. Generaţiile noi care vin şi care au terminat INM sunt foarte bine pregătite profesional, iar aceasta este o primă condiţie”, a explicat Kovesi în faţa membrilor CSM.
Deşi a fost votată în unanimitate de Secţia pentru Procurori a CSM, Laura Codruţa Kovesi a fost aşteptată la ieşirea din sediul Consiliului de un grup de protestatari, care au huiduit-o şi au numit-o „omul lui Băsescu”.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe