Confruntaţi cu o scădere a producţiei de ţiţei din zăcămintele din ce în ce mai secătuite din România, cei de la OMV Petrom vor continua programul de redezvoltare a unor zăcăminte existente, în încercarea de a mai creşte producţia.

OMV Petrom este în faza de aprobare a unui nou program de redezvoltare a unor zăcăminte de pe teritoriul României, potrivit unei prezentări pentru investitori, făcute cu ocazia anunţării rezultatelor la şase luni. Compania va demara acest program în patru zăcăminte: Preajba Cartojani, Turburea Bibeşti, Independenţa (faza a doua) şi Phoenix (faza a doua). Potrivit estimărilor celor de la OMV Petrom, producţia suplimentară de ţiţei din aceste zăcăminte va fi de 40 de milioane de barili echivalent petrol, după noi investiţii în aceste perimetre.

Se pare că soluţia găsită de OMV Petrom, de a face noi foraje în zăcămintele existente, în speranţa de a găsi noi resurse, este fezabilă. Compania a a început, acum trei ani, să re-dezvolte unele zăcăminte mature, iar efectul a fost o creştere a producţiei de hidrocarburi. Cele 12 perimetre redezvoltate (inclusiv cel de la Totea) ajunseseră să aibă, în 2015, o producţie totală de 24.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi Cum în 2015 producţia totală a OMV Petrom a fost de 170.000 bep/zi, rezultă că producţia din aceste zăcăminte redezvoltate a ajuns la 14% din producţia totală din România.

Preţul este însă pe măsură: investiţiile anunţat de Petrom pentru creşterea producţiei acestor câmpuri se ridică la circa 550 de milioane de euro, un pariu riscant în condiţiile unor preţuri la petrol în scădere. Este adevărat că investiţiile au fost ajustate: în acest an, investiţiile totale ale OMV Petrom sunt estimate să scadă cu 20% faţă de anul trecut. Iar producţia va scădea cu circa 4%, exact in cauza declinului natural al zăcămintelor din ce în ce mai epuizate.

OMV Petrom este singurul producător de ţiţei şi gaze din România.

Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe