Potrivit unui comunicat al REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR ROMSILVA RA pentru sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou vor fi recoltaţi şi valorificaţi pe piaţa internă 33.383 de pomi de Crăciun, dintre care 21.476 de brazi.
„Preţurile de vânzare către populaţie şi agenţi economici sunt aceleaşi cu cele folosite în anul 2014, fiind cuprinse pentru specia molid între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălţime între 0,7—1,3 metri şi 20 lei la cei de 2,01—3 metri, iar pentru specia brad, 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălţime 0,7—1,3 meri şi 30 lei la cei de 2,01 — 3 metri. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru”, precizează Romsilva.
Preţurile menţionate în comunicatul Romsilva nu includ TVA.
În anul 2014, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a scos pe piaţa internă 66.715 brazi pentru Sărbătorile de iarnă, din speciile brad şi molid, cu 28% mai mulţi decât în 2013 (Sursa aici), însă mai puțin anul acesta, înregistrându-se o cantitate aproape de două ori mai mică.
Prețurile rămân similare.
Valorificarea pe piața internă a pomilor de Crăciun se face de către direcțiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine. Termene.ro ne arată care sunt acestea: REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA RA – Subunitățile RNP – ROMSILVA.
Romsilva administrează aproximativ 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49 la sută din fondul forestier naţional.
Recoltarea brazilor se va face din regenerările naturale cu o densitate excesivă, prin efectuarea de operaţiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmăresc promovarea speciilor adaptate condiţiilor staţionale, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun, în vederea satisfacerii nevoilor populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă, clarifică Romsilva.
La conducerea Romsilva se află Adam Crăciunescu, care mai este acționar la AGROFOENI SRL și CARPATINA-FOREST SRL, arată datele disponibile pe portalul Termene.ro.
romsilvuta
Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât și a comerțului ilegal cu pomi de Crăciun, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, împreună cu Poliția Română, Jandarmeria Română și Gărzile Forestiere, desfasoară acțiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca și în anii anteriori, pentru prevenirea și sancționarea unor astfel de fapte, transmite BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA la data de 08.12.2015.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe