Procurorii au înregistrat, în ultimii 10 ani, 1073 de dosare în urma sesizărilor făcute de Curtea de Conturi a României, vizând nereguli la instituţiile statului, în legătură cu modul în care a fost cheltuit banul public, conform unui raport al Ministerului Public. Este vorba despre dosare înregistrate la Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie şi DIICOT.
Situaţia dosarelor a fost centralizată de procurorii Ministerului Public, care susţin că jumătate din sesizările penale au fost deja soluţionate. Este vorba despre 531 de dosare, din care 6 înregistrate încă din anul 2004. Din acestea, însă, doar 78 s-au concretizat în anchete penale, prin care vinovaţii au fost trimişi în judecată. Restul de 453 de sesizări au fost clasate de procurori, din lipsă de probe împotriva celor pentru care Curtea de Conturi a făcut plângerile.
Prejudicii uriaşe, descoperite de Curtea de Conturi
Valoarea prejudiciilor din dosarele deschise la cererea Curţii de Conturi ajunge la 142 de milioane de euro. În acest moment, în anchetă mai sunt 248 de dosare, în care procurorii trebuie să decidă dacă dispun clasarea sau trimiterea în judecată a vinovaţilor.
Curtea de Conturi a trimis numai anul trecut 120 de sesizări, la DNA şi la Parchetul General, pentru modul în care au cheltuit instituţiile statului banii publici în anul 2014. Preşedintele Curţii, Nicolae Văcăroiu, a anunţat că prejudiciul total din aceste dosare este de două miliarde de euro.
„Ca să aveţi o imagine, la ora actuală avem peste 500 de dosare trimise la parchet, pentru cercetare penală. Numai anul acesta, în 2015, sunt vreo 120, valoarea lor este în jur de două miliarde de euro, prejudicii găsite în aceste acte normative. Dar este deja problema Justiţiei, avem dialog permanent cu DNA, Ministerul Public, pe această temă”, a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.
Din cele 120 de sesizări făcute de inspectorii Curţii de Conturi, majoritatea se referă la activitatea primăriilor, dar şi a unor ministere. De exemplu, Curtea de Conturi a sesizat procurorii în legătură cu Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, unde au descoperit că 1,6 milioane de lei au fost cheltuiţi în mod incorect. Şi în cazul Judeţului Braşov a fost trimisă o sesizare anul trecut, pentru abuz în serviciu cu un prejudiciu estimat la 1,3 milioane de lei.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe