Un antreprenor din Timișoara ne-a împărtășit experiența lui în ceea ce privește importanța analizării constante a firmelor la care este acționar, dar și a competitorilor.

 

“Cu mulți ani în urmă, cu ocazia procesului de privatizare în masă, am luat decizia să nu rămân la oala mare a unui SIF (FPP), ci să îmi transform certificatul de proprietate și cupoanele primite gratuit în acțiuni ale unei cunoscute firme de construcții din Timișoara.

 

 Aveam încredere în performanțele viitoare ale acestei firme, deoarece era o firmă cu tradiție și experiență, desprinsă din fostul trust local de construcții, avea sediul (în proprietate) într-o clădire impozantă dintr-o piață istorică a Timișoarei și câștiga la licitație lucrări importante.

 

 În primii ani încasam mereu dividende. Apoi, societatea – cotată inițial pe Rasdaq, vechea bursă electronică de valori mobiliare – a devenit una închisă și s-a delistat. Am rămas în continuare acționar, dar nu am mai primit dividende. Aflam din presă că firma câștiga noi proiecte importante, de la reabilitări de sedii administrative și catedrale la lucrări de construcții noi, dar eu, micul acționar, nu aveam niciun beneficiu.

 

 Am rămas curios privind evoluția acestei firme, dar după un timp m-am luat cu alte interese imediate, iar recent pandemia și izolarea socială mă descurajează să iau legătura personal cu cineva de la biroul „Acționari” al firmei pentru a mă interesa.

 

 Ca atare, mi-a venit ideea să folosesc filtrul de comparație sectorială oferit de termene.ro pentru a afla istoricul acestei firme pe ultimii 10 ani și cum a evoluat cota ei de piață și cifra de afaceri raportat la concurenți. Știam numele firmei și asta era tot ce aveam nevoie – alături de un cont Premium pe termene.ro – pentru a purcede la compararea detaliată a indicatorilor financiari pe piața construcțiilor.

 

Ce am aflat pe termene.ro? Cu o pondere de circa 2% din piață, firma respectivă ocupă locul 7 dintr-un număr de 1.960 de firme active în Timiș cu cod CAEN 412 (lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale). Am extras numele companiilor care dețin primele 5 poziții în topul județean de profil și am constatat că deținătorul primei poziții are o cotă de piață de 3,7%, deci diferența față de principalii competitori nu este una de nesurmontat. Am înțeles și faptul că, la nivel național, firma care mă interesa ocupă locul 228 din peste 41.000 de jucători implicați pe piața de construcții, cu o cotă de piață de 0,06%. Evoluția numărului de firme active în domeniul executării lucrărilor de construcție a fost una ascendentă în ultimii 10 ani datorită atractivității domeniului, ajungând de la 24.000 de firme în anul 2008 la peste 36.000 în 2019. Firma monitorizată de mine a avut cel mai bun an al său în 2013, când deținea o cotă de piață de peste 6% în județul Timiș, intrând apoi în declin. Scorul său de insolvență indică acum un risc mare. Dintr-o privire am aflat și alte informații interesante și anume ce contracte de achiziții publice a câștigat din anul 2007 până în prezent sau faptul că are un număr de 5 șantiere / proiecte active în prezent.

 

 Înarmat cu toate aceste informații și cu harta acționariatului firmei – care m-a ajutat să înțeleg mai bine conexiunile dintre principalii săi acționari – mă simt mult mai bine pregătit pentru viitoarea Adunare Generală a Acționarilor.”

 

Există, evident, o seamă de alte motive semnificative pentru a utiliza comparația sectorială, funcționalitate a platformei termene.ro. E utilă și dacă vrei să te compari cu concurența de pe propria ta piață sau în procesul de prospectare a unor noi piețe-țintă, atunci când vizezi clienți cu care nu ai mai lucrat până atunci, dar despre care îți dorești să fie performanți, stabili și solvabili.

 

Clienții termene.ro participanți la studiul Mediul de afaceri în 2021: Provocări și oportunități de creștere simt că principala provocare în 2021 este să crească sustenabil și să facă vânzări profitabile. Se tem, însă, că o dezvoltare accelerată a business-ului le-ar putea aduce mai multe facturi restante neîncasate și riscul unui blocaj financiar. De aceea, în afaceri ai nevoie de instrumentele inteligente puse la dispoziție de termene.ro înainte de a iniția noi parteneriate în afaceri.

 

Pe termene.ro, premiile pentru Topul Firmelor s-ar putea decerna zilnic, nu doar anual și se referă la ultimii 10 ani, nu doar la ultimul an. Dacă ești în top la termene.ro, acest lucru oferă trasabilitate și predictibilitate în afaceri, iar informația asta e aur curat.

 

Află pe larg ce îți poate oferi modulul „Comparație sectorială” aici.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe