Norvegienii de la Orkla își consolidează poziția de lider pe piața produselor alimentare de larg consum din Europa Centrală prin semnarea unui acord de preluare a producătorului ceh Hamé, unul dintre cei mai importanți jucători de profil din regiune, arată un comunicat al Orkla. Valoarea tranzacției este de 175 milioane euro.
Atât Orkla, cât și Hame au prezențe importante pe piața românească, în urma tranzacției formând cel mai mare producător de pate de pe piața locală, cu brandurile Ardealul, Hame și Antrefrig.
În momentul de față se așteaptă aprobarea autorităților în ceea ce privește acordul.
Alături de Hamé, Orkla își va dubla cifra de afaceri în Europa Centrală. Potrivit datelor centralizate de Termene.ro, cifra de afaceri a Orkla Foods Romania au variat în jurul valorii de 100 milioane lei în ultimii patru ani, iar de doi ani compania e pe profit.
ind_orkla
Hame România a avut în schimb o creștere constantă a cifrei de afaceri în ultimii patru ani, până la 70 milioane lei, dar este pe pierdere.
ind hame
Orkla deține fabrici în Bucuresti, Covasna și Iași și produce nouă branduri: Ardealul, Bunatati de la Bunica, Fruhstuck, Holland, LaMinut, Linco, Tomi, Unirea și Wiesana, care acopera mai multe categorii de produse – de la pate la conserve de carne, mustar, sosuri, creme de hrean, margarina, ketchup, aluaturi congelate.
Hamé România este prezentă în 10 categorii de produse, cele mai importante fiind cele din categoria de pate și carne (unde Hamé deține o unitate producție la Caracal), conserve de pește și compoturi. În România, portofoliul companiei include mărcile: Hamé, Antrefrig, Hamánek, Hangiţa, Cara, Corăbioara, Bucataru’ și Vasco da Gama. Operaţiunile companiei sunt conduse de Sorin Bozdog, General Manager Hamé România SRL.
În 2014 grupul Hamé a înregistrat vânzări de 4,9 miliarde coroane cehești (181,3 milioane de euro) și un profit net de 234 milioane de coroane cehești (8,65 milioane de euro). 70% din vânzările Hamé sunt generate de Cehia și Slovacia.
Orkla este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața produselor alimentare de larg consum și soluții pentru băcănii și afacerile din industria brutăriei din Scandinavia, zona țărilor baltice, Europa Centrală și India. În 2014, grupul Orkla a avut o cifra de afaceri de 30 miliarde de coroane norvegiene, adică 3,1 miliarde de euro și aproximativ 13000 de angajați la sfârșitul anului 2014.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe