Grupul OMV Petrom a anunțat săptămâna trecută rezultatele financiare pentru ultimul trimestru al anului trecut, cifrele neauditate pentru ianuarie-decembrie 2015, precum și o proiecție pentru 2016. (Sursa: www.omvpetrom.com)
Compania a finalizat a doua campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră, care a inclus săparea a șapte sonde. Majoritatea au indicat prezența gazelor naturale. Investițiile de explorare au fost de 1,39 miliarde de lei, „reflectând în principal investițiile capitalizate aferente activităților de foraj în Marea Neagră, asociate forajului sondelor din perimetrul Neptun Deep, precum și activitățile de foraj onshore realizate în parteneriat cu Repsol”, se arată în document.
Rezultatele financiare ale grupului au fost afectate din plin de scăderea bruscă a prețului țițeiului: prețul mediu a scăzut cu 44% față de ultimul semestru din 2014. Investițiile s-au redus cu 38% față de 2014. „Cu toate acestea, am reușit să menținem relativ stabilă producția de hidrocarburi, beneficiind de investițiile și descoperirile din anii anteriori”, a menționat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A. În 2014, OMV Petrom avusese o cifră de afaceri de 16,5 miliarde de lei, și un profit de 1,8 miliarde de lei, față de 4,8 miliarde de lei în anul precedent.
În acest an, investițiile vor scădea cu 10-20% față de 2015, portofoliul va fi „optimizat”, iar “„inițiativele de eficientizare a costurilor” vor continua. Acestea includ și continuarea disponibilizărilor. Potrivit datelor furnizate de Termene.ro, numărul angajaților a scăzut în continuu: de la 30.398 în 2009 la 17.866 în 2014. În septembrie anul trecut, grupul mai avea 16.200 de angajați, arată datele publicate luna trecută de Economica.net (Sursa: www.economica.net).

„Ca răspuns la persistența condițiilor de piață nefavorabile, vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menținând totodată o poziție financiară solidă si protejând fluxul de numerar extins. Aceasta include intenția managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015. Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este esențial pentru a ne putea menține nivelul investițiilor în viitor, atât în vederea contracarării declinului natural, cât și pentru dezvoltările ulterioare onshore și offshore”, a mai precizat Mariana Gheorghe.
Nu doar în România au probleme austriecii. Acum aproape două săptămâni, OMV a anunțat că vrea să vândă compania Petrol Ofisi, pentru a face rost de cash cu ajutorul căruia să facă față unei perioade îndelungate de prețuri scăzute ale petrolului. Petrol Ofisi deține 1.785 de benzinării în Turcia, precum și cel mai mare depozit de petrol. În 2010, OMV a cumpărat 54% din Petrol Ofisi pentru 1,3 miliarde de euro. (Sursa: www.bloomberg.com).
Compania Petrom a fost privatizată în 2004, tranzacția fiind extrem de controversată la acea vreme, mai ales din cauza prețului considerat de specialiști drept scăzut, de 1,5 miliarde de euro. În prezent, compania austriacă OMV deține 51,01% din acțiuni, restul fiind controlate de către Ministerul Economiei (20,64%), Fondul Proprietatea (20,11%), BERD (2,03%) și investitori privați (6,21%).

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe