Veniturile cumulate realizate de cele 14.000 de companii din IT-ul românesc s-au ridicat în 2014 la 16 miliarde de lei, cu 26% mai mult decât în anul precedent, arată un studiu realizat de ARIES Transilvania, publicat în această săptămână de Capital.ro (Câţi bani face IT-ul românesc ). Aproape jumătate din aceste firme sunt localizate în București și Cluj-Napoca. De altfel, cele două orașe au generat împreună aproximativ 70% din totalul veniturilor generate în acest segment.
Numărul angajaților din IT era de peste 75.000, lor adăugându-li-se 17.000 de persoane care lucrau în regim PFA. Reprezentanții ARIES Transilvania spun că, până la sfârșitul anului, peste 100.000 de persoane ar putea lucra în IT. Salariul mediu net din domeniu era de 2.600 de lei la jumătatea acestui an.
Într-un top publicat la jumătatea anului de Ziarul Financiar (Top 15 cele mai mari firme de soft, servicii şi soluţii de IT după afacerile din 2014, primul loc e ocupat de Oracle. Urmează IBM, HP GEBOC, Bitdefender și Siveco.
Cu ajutorul informațiilor furnizate de portalul financiar-juridic Termene.ro, am analizat numele și cifrele legate de aceste firme.
Oracle România are ca acționari două firme olandeze, Oracle East Central Europe Services BV și Oracle Nederland BV, ambele reprezentate de Astrid Carine Kepper. Ultima decizie publicată în Monitorul Oficial e legată de înființarea unui nou punct de lucru în Iași, la sfârșitul lunii august a acestui an. În 2013, directorul general al companiei, Sorin Mândruțescu, a fost președintele al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate “CFR” SA, dar a demisionat după cinci luni. Compania a ajuns anul trecut la 2.470 de angajați, dublu față de 2009. În 2014, compania avea o cifră de afaceri de 703,4 milioane de lei și un profit de 8,95 milioane de lei. La nivel global, Oracle România a realizat venituri de 38,2 miliarde de dolari (Oracle fact sheet) în cele 145 de țări în care e prezentă.
oracle
Înființată în 1991, compania IBM România are ca asociat unic IBM Central and Eastern Europe BV, înregistrată tot în Olanda. În ultimii ani, afacerea a trecut prin multe schimbări la nivelul conducerii. În ianuarie, societatea a revocat-o din funcția de administrator pe Natasa Sekulic și l-a numit în loc pe Barus Juraj, cetățean slovac. Sekulic fusese pusă în funcție în octombrie 2013. Pe 4 iunie, firma a reînnoit un contract de audit cu Pricewaterhousecoopers Audit SRL. IBM România a avut în 2014 1.817 angajați, o cifră de afaceri de 645,5 milioane de lei și un profit de 55,3 milioane de lei.
ibm
Hewlett-Packard (HP) România, controlată de HP Central Eastern European Holding GMGH din Austria (99,91% din capitalul social) și HP Gouda BV din Olanda (0,09%). Compania este administrată de Mihaela Ștefan și Marius Adrian Georgescu. Anul trecut, HP România a avut o cifră de afaceri de 228,1 milioane de lei și a înregistrat un profit de 26 milioane de lei.
hewlett_packard
Asociat unic al Bitdefender SRL este în prezent Bitdefender Holding B.V., companie înființată în Olanda. Administrator este Florin Talpeș, cel care a fondat Bitdefender împreună cu Roxana-Măriuca Talpeș. Familia Talpeș a cedat treptat părțile sociale pe care le deținea. Ultimul transfer, menționat în Monitorul Oficial, a fost făcut în 2009. Talpeș este administrator sau acționar în alte nouă firme, majoritatea din domeniul IT: Softwin Grup SRL, Intuitext SRL, Pro Consultancy Services SRL, Paxato SRL, Bitdefender Laboratories SRL, Softwin SRL, Softwin Research and Development SRL, International Supply SRL și H.Q. Wood & Steel SRL. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Finanțelor, firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 251,5 milioane de lei și un profit de 21,5 milioane de lei. 595 de persoane erau angajate acolo, față de 399 în 2008.
bitdefender
În cursul zilei de luni, 30 noiembrie 2015, vom prezenta situația financiară și juridică a unei alte firme din IT menționată în topul ZF, prinsă în ultimii ani în afaceri controversate.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe