Lista problemelor fizice și mentale pe care le produce lipsa de somn se lungește tot mai mult. Un studiu citat de Forbes spune așa: dacă nu dormi cât trebuie, te paște pericolul să iei decizii riscante. Și să nici nu îți dai seama că faci asta.

Cercetarea a împărțit participanții la studiu în două categorii: cei care dorm 5 ore pe noapte și cei care dorm clasicele și absolut necesarele 8 ore.

De două ori pe zi, participanților li se dădeau sarcini care presupuneau luarea unor decizii cu două variante de recompensă: fie primesc, cu siguranță, o sumă anume de bani, fie pot paria pe o sumă mai mare, dar cu beneficiu zero în caz că pierd.

Rezultatele au fost din ce în ce mai clare și mai concludente spre sfârșitul săptămânii. După prima noapte cu “somn de 5 ore” vs “somn de 8 ore”, participanții din cele două grupuri au luat decizii statistic asemănătoare. Dar, pe măsură ce nopțile treceau și lipsa de somn se acumula, tot mai mulți “nedormiți” alegeau varianta riscantă. În final, absolut toți cei din grupul “5 ore de somn pe noapte” au ales varianta riscantă.

Cercetătorii au vrut să vadă și dacă participanții la studiu văd vreo legătură între lipsa lor de somn și deciziile pe care le-au luat. Niciunuia nu i-a trecut prin cap că ar putea exista aici o legătură cauză-efect.

“Nici măcar nu ne dăm seama că acționăm mult mai riscant atunci când suferim de lipsă de somn”, subliniază Christian Baumann, co-autor al studiului și profesor de neurologie.

Sigur că există riscuri ocazionale, inclusiv de business, pe care ni le asumăm și care pot avea rezultare remarcabile, dar studiul acesta subliniază schimbarea periculoasă de atitudine atunci când nu dormim cât ne trebuie să dormim: neodihniți, devenim impulsivi și nici măcar nu ne prindem că facem lucruri riscante. Este un comportament care nu s-a observat la participanții la studiu care dormeau normal.

Somnul este esențial pentru refacerea, chiar reconstrucția organismului ș menținerea unei stări funcționale. Regenerarea celulelor, buna funcțiune a creierului, starea de spirit – toate au legătură directă cu odihna.

Problema lipsei de somn este generală pentru societatea modernă, dar antreprenorii sunt, de regulă, un caz aparte. Somnul e prima victimă a antreprenoriatului, mai ales când vorbim despre etape importante în viața unei afaceri, cum ar fi cea de creștere. Într-o cultură care celebrează însăși ideea de a fi extrem de ocupat și de a munci zi lumină, odihna n-are nicio șansă. Desigur, dacă nu alegem să i-o dăm noi – și, implicit, să ne dăm nouă o șansă la o viață mai sănătoasă. Și la o afacere la fel.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe