Cel mai mare datornic la stat din industria de textile este potrivit datelor centralizate de Termene.ro este producătorul de ciorapi Mondex SA din Sibiu, care anul acesta a intrat în insolvență, după aproape șapte ani de insolvență.
Firma, controlată de fraţii Călin şi Virgil Vîrcolacu și cu afaceri de doar 45.422 lei în 2015, are datorii la bugetul de stat de 16,39 milioane lei (plus accesorii de 601.000 lei).
Totuși, frații Vîrcolacu produc în continuare ciorapi prin firma Mondex Producție, la care sunt angajate 104 persoane și care a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 2 milioane euro. De asemenea, ei dețin o rețea de peste 60 de magazine prin Mondex Retail și mai dețin și distribuitorul Mondex Distribuție.
Binecunoscutul brand de lenjerie intimă Jolidon, înființat în urmă cu 23 de ani la Cluj de omul de afaceri Gabriel Cârlig, este următorul pe lista datornicilor la stat, cu 12,67 milioane lei (plus accesorii de 9,9 milioane lei).
După anii 2000, Jolidon devenise un brand recunoscut și la nivel international, produsele fiind exportate în toată Europa, dar și în SUA, Canada, sau Japonia ori Africa de Sud, Liban și Israel. Compania deținea și o rețea de peste 60 de magazine la nivel national.
După ce a acumulat datoriii de aproape 60 milioane euro, Jolidon a intrat în iunie anul trecut în insolvență. În 2015, Jolidon a avut afaceri de 44 milioane lei (10 milioane euro), în scădere cu peste 45% față de anul anterior.
În top 10 datornici, mai apare și fabrica Tricotaje Ineu SA , pe care Jolidon a achiziționat-o în 2007. Acesta se află pe locul 7, cu datorii la bugetul de stat de 3 milioane lei (plus accesorii de 700.000 lei).
Poziția a treia în clasament este ocupată de o altă firmă falimentară – Areca București, fabrică care exporta 95% din producția de haine în Marea Britanie, Italia, Olanda, Franța, Norvegia și Belgia. Firma figurează cu datorii de 6,7 milioane lei (plus accesorii de 5,9 milioane lei).
Kira Group (Dolj), fabrica de confecții a omului de afaceri Samir Sprinceana, de asemenea falimentară și cu datorii de 5,3 milioane lei (plus accesorii de 3,7 milioane lei) completează lista. Potrivit presei locale, în 2006 Sprinceana chemase în instanță ANAF Dolj, care pusese sechestru pe mai multe bunuri, considerând că datoriile la bugetul de stat nu sunt reale.
Acesta este urmată de altă fabrică în faliment Trade Tex Impex Iași, cu datorii către bugetul de stat de 3,7 milioane lei.
Următoarele două fabrici de textile datornice la stat sunt active.
Etiss Confexim, înființată în 1998 produce haine în sistem lohn pentru branduri precum Marks & Spencer’s și Tesco, dar și River Island, Top Shop, ASOS, Debenhams și Dorothy Perkins. Fabrica din Ploiești are datorii la bugetul de stat de 3,14 milioane lei.
Fabrica de confecţii şi tricotaje Romanoexport Industry din Oradea, cu o tradiţie de peste 20 de ani în tricotaje şi confecţii de îmbrăcăminte și peste 100 de agajaţi, figurează cu datorii la bugetul de stat de 3 milioane lei.
Analiza Termene.ro a luat în calcul codurile CAEN: fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusive lenjeria de corp), fabricarea de articole de lenjerie de corp, fabricarea prin tricotare sau croșetare a ciorapilor și fabricarea prin tricotare sau croșetare a altor articole de îmbrăcăminte.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe