După două săptămâni de la demisia lui Tiberiu Niţu, Ministrul Justiţiei a anunţat că deschide procedura de numire a unui nou şef al parchetelor. Calendarul propus de Raluca Prună se întinde, însă, până pe 22 aprilie. Asta, în condiţiile în care mandatul lui Niţu ar fi expirat oricum pe 16 mai.
Noul procuror general al României trebuie să treacă, în primul rând, de filtrul ministrului Justiţiei. Raluca Prună are pretenţii în ceea ce priveşte integritatea noului şef al ministerului public. Viitorul procuror general trebuie să reziste presiunilor şi influenţelor de orice natură. În plus, trebuie să respecte standarde de etică şi de conduită. Ministrul justiţiei a impus şi „absenţa oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public”.
Noul şef al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are nevoie de doar 10 ani de experienţă. A dispărut criteriul rechizitoriilor întocmite în această perioadă, dar au apărut cerinţe legate de viziunea managerială a candidaţilor. Ministrul nu a pus preţ pe abilitatea candidaţilor de a face dosare, ci pe capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public,  de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, precum şi pe capacitatea de gestionare a situațiilor de criză. Abilităţile de comunicare ocupă şi ele un loc în lista de criterii ale actualului ministru al justiţiei.
CALENDARUL MINISTRULUI JUSTIŢIEI
Procurorii trebuie să trimită până pe 16 martie candidaturile la Parchetul General. Ministrul Justiţiei personal va discuta cu pretendenţii la fotoliul de procuror general în perioada 18 – 22 martie. După nici 24 de ore de gândire, Raluca Prună va trimite către CSM propunerea sa pentru şefia Ministerului public. Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să dea un aviz pentru propunerea venită de la minister. Deşi CSM nu a stabilit data interviului, ministrul Justiţiei a precizat că vrea să trimită propunerea pentru noul procuror general către Preşedinţie până pe 22 aprilie.
În ultimii 15 ani, Laura Codruţa Kovesi a fost singurul procuror general care şi-a dus la bun sfârşit mandatul. Tiberiu Niţu şi-a dat demisia pe 2 februarie, din cauza implicării sale în scandalul coloanelor oficiale. La scurt timp după demisie, fostul procuror-general a fost pus sub acuzare de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar este anchetat şi fostul ministru de interne, Gabriel Oprea. Niţu ar fi semnat un protocol cu ministerul de Interne pentru a putea beneficia de coloană oficială.
Aici puteţi vedea condiţiile impuse candidaţilor pentru funcţia de Procurorul General: just.ro

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe