Ministrul justiţiei începe astăzi discuţiile cu cei patru procurori care candidează pentru a prelua funcţia de procuror general al României. Este vorba despre Oana Schmidt Hăineală, Codruţ Olaru, Augustin Lazăr şi Gheorghe Ivan. Fiecare dintre ei va prezenta proiectul de management în faţa ministrului Raluca Prună.
Codruţ Olaru
Codruţ Olaru a fost şef al DIICOT timp de şase ani, în două mandate consecutive. În anul 2007 a fost numit procuror-şef la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism şi a reuşit să aducă direcţia în topul parchetelor din ţară. Codruţ Olaru este printre favoriţii pentru preluarea şefiei Parchetului General.
Celebru pentru prinderea hoţilor de armament de la Unitatea Militară din Ciorogârla sau a hoţilor tablourilor dintr-un muzeu din Rotterdam, Olaru a obţinut condamnarea a sute de infractori implicaţi în trafic de droguri şi de persoane. De exemplu, în anul 2013, DIICOT a capturat 100 de kilograme de cocaină şi heroină, 355 de kilograme de cannabis şi 13.000 de comprimat ecstasy, aşa cum declara la acea dată Codruţ Olaru.
Direcţia condusă de Olaru nu a fost scutită de scandaluri. În presă a apărut informaţia că, atunci când procurorii de la crimă organizată au realizat un flagrant la traficanţi de droguri, în loc de cocaină au dat peste saci cu ciment. De asemenea, fosta adjunctă de la DIICOT, Angela Ciurea, l-a acuzat pe Codruţ Olaru că a făcut presiuni asupra ei, ca să nu mai investigheze dosarelele privatizărilor. CSM nu l-a sancţionat, însă, pe Olaru.
Acum, în ultimii 3 ani, Codruţ Olaru conduce Ministerul Public, din funcţia de adjunct al procurorului general al României şi se ocupă de coordonarea Secţiei Militare a Parchetului General. Candidatul la şefia Ministerului Public are o experienţă de 20 de ani în magistratură. Până în anul 2000 a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. Ulterior, a fost avansat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, iar din anul 2002 a ajuns procuror DIICOT.
Oana Schmidt Hăineală
Membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, şi-a depus candidatura pentru şefia Ministerului Public. Candidatura Oanei Hăineală este însoţită de un proiect de management, iar aceasta, ca şi ceilalţi candidaţi, va susţine un interviu în faţa ministrului Justiţiei.
Oana Hăineală este membru al CSM din 2012, în cei 4 ani conducând de două ori instituţia. Procurorul Hăineală a fost mai întâi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar apoi a avut un mandat de preşedinte al CSM.
Hăineală a fost aleasă în CSM din partea parchetelor de pe lângă tribunale, pentru că provine de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, pe care l-a şi condus. Procuroarea are 18 ani vechime în magistratură şi şi-a început cariera la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. Ea a avut parte şi de momente mai puţin fericite în carieră, atunci când nu a luat examenul pentru a deveni procuror la DIICOT-ul condus atunci de Codruţ Olaru.
Augustin Lazăr
Al treilea candidat la conducerea Ministerului Public este procurorul Augustin Lazăr. Procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, Lazăr a confirmat pentru Mediafax că şi-a depus proiectul pentru funcţia de procuror general: „Doamna ministru a cerut la Bilanţul Parchetului General procurorilor generali din ţară să se înscrie în cursă. S-a folosit expresia – dacă ne pasă. Aşa că m-am înscris”.
Augustin Lazăr a devenit cunoscut la nivel naţional atunci când a început ancheta în cazul accidnetului aviatic din Apuseni şi a dispus o expertiză prin care să se stabilească dacă Aura Ion şi Adrian Iovan au murit din cauza rănilor sau din cauza frigului, pentru că au fost găsiţi foarte târziu de salvatori. De altfel, expertiza a stabilit că Aura Ion nu a murit din cauza accidentului aviatic, ci pentru că a îngheţat de frig.
Procurorul Lazăr are 58 de ani şi este profesor universitar la Universitatea 1 Decembrie 1918, din Alba Iulia.
Gheorghe Ivan
Gheorghe Ivan, procuror al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, candidează şi el alături de ceilalţi trei colegi la şefia Ministerului Public. Ivan a fost şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Structura Galaţi, în perioada 2008-2013. DNA Galaţi, condus de Gheorghe Ivan, a fost în mijlocul unui scandal împreună cu fostul deputat Mihai Boldea. Ca să scape de dosarele penale, Mihail Boldea a sedus o procuroare DNA Galaţi, care îl scotea din arest şi îl ţinea la ea în birou, asta în timp ce îi oferea şi informaţii confidenţiale din anchetele penale.
Cei patru candidaţi vor fi intervievaţi de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, până pe 22 martie. Ei vor prezenta proiectele de management, iar apoi propunerea pentru numire va fi trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, pentru avizare. Numirea procurorului general va fi făcută de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe