Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, cere „imperativ” conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO) să facă verificări, după ce în presa locală din Gorj au apărut articole potrivit cărora angajaţii producătorului de energie au ajuns să dea şpagă ca să intre pe listele cu disponibilizaţi. Ministrul mai solicită totodată conducerii companiei să se asigure că planul de disponibilizări se aplică „în cel mai transparent mod cu putinţă”, potrivit News.ro.

Din cauza problemelor financiare, Complexul Energetic Oltenia disponibilizează în acest an 2.000 de angajaţi pe bază de voluntariat şi va rămâne la sfârşitul anului cu circa 13.000 de salariaţi.

„Sper că informaţiile apărute în presa locală din Gorj, care susţine că s-a ajuns să se dea şpagă pentru listele de disponibilizaţi de la Complexul Energetic Oltenia, să se dovedească doar un zvon fără temei real. (…) Atrag atenţia conducerii CEO şi îi cer imperativ să facă toate verificările necesare în această situaţie şi să se asigure că planul de disponibilizări să se aplice în cel mai transparent mod cu putinţă”, a scis Grigorescu, pe contul său de Facebook.

Ministrul Energiei cere clarificarea urgentă a situaţiei, pentru că atât cei care vor să părăsească voluntar compania, cât şi cei care întrunesc condiţiile de disponibilizare trebuie protejaţi de companie prin salarii compensatorii, şi de stat, prin veniturile de completare.

„Din cauza acestor metehne, companii ca CEO sau CEH (Complexul Energetic Hunedoara, n.r.) au ajuns în situaţia în care se găsesc astăzi. Poate că în Gorj nu s-a auzit încă de faptul că lucrurile se schimbă şi că lupta împotriva corupţiei se află în plină desfăşurare, dar o să avem grijă ca să afle acest lucru”, a afirmat ministrul Energiei.

În 24 august, Guvernul a aprobat alocarea a 16,5 milioane de lei pentru plata de venituri de completare pentru 3.090 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, Complexului Energetic Hunedoara şi Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, ce vor fi disponibilizaţi în acest an.

„Planul de restructurare şi redresare economică al Complexului Energetic Oltenia trebuie să fie aplicat şi respectat de managementul companiei. Nu vorbim doar de o ajustare de costuri, ci o ajustare de costuri şi o repunere pe baze corecte ale societăţii pentru a ne asigura că avem eficienţă economică”, a mai spus Grigorescu, care transmite acelaşi mesaj şi conducerii Complexului Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Domeniul principal de activitate este producţia de energie electrică şi termică, transportul şi distribuţia energiei termice.

Compania se află într-o situaţie financiară dificilă şi estimează un profit net de 600.000 lei (133.000 euro), după pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) anul trecut, potrivit proiectului de venituri şi cheltuieli.

În prima jumătate a acestui an, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), comparativ cu un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Cota de piaţă a companiei a scăzut la 17,9%, de la 18,4% în primul semestru din 2015.

 

 

Știre Economica.net

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe