Afacerile lui Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogați români, s-au prăbușit o dată cu problemele în justiție ale acestuia. Niculae a fost condamnat la începutul lunii aprilie 2015 în dosarul „Mită la PSD”, la doi ani și jumătate de închisoare. Comisia de eliberare a Penitenciarului Găești a decis însă pe 21 octombrie eliberarea condiționată a acestuia. Printre activitățile lui Niculae care au înduplecat comisia au fost scrierea a cinci cărți, precum și activitățile recreative și fotbalistice. (Omul de afaceri Ioan Niculae, eliberare SUSPECTĂ, după șase luni de închisoare) Mai este implicat într-un dosar: Niculae este acuzat că, împreună cu oameni din Ministerul Energiei și Romgaz, ar fi păgubit statul român de 500 de milioane de lei.
După ce a anul trecut s-a plasat imediat în urma lui Ion Țiriac în Top 300 Capital al celor mai bogați români (Topul celor mai bogați oameni din România), Niculae a coborât până pe locul al treilea. Potrivit Capital, Niculae are în prezent 1,1 miliarde de euro. Ioan Niculae are afaceri în agricultură, industria chimică și turism. Cele șase fabrici ale sale sunt în prezent închise, iar trei dintre ele se află în insolvență. (Miliardarul Niculae, executat silit din toate părţile. Are de plătit zeci de milioane de euro şi i se vând imobilele deținute)
Cu ajutorul datelor de pe Termene.ro, am făcut o verificare a situației firmelor controlate de omul de afaceri Ioan Niculae.
În mai 2015, Niculae deținea 76,46% din drepturile de vot în cadrul Interagro SA, prin intermediul societății Interaction SRL. Fiica acestuia, Adina-Elena Niculae, deținea 18,82%, iar Marie Claire Bilton, cetățean britanic, avea 4,71%. La acea dată, acționarii au decis prelungirea contractului de audit financiar cu Societatea Coman Expert-Ace SRL până în august 2018, care înlocuise o altă firmă de audit, Cons Audit Inter SRL.
Pe lângă Niculae, printre administratorii Interagro SA figurează Marcel Gicu Cadar, Gheorghe Lazăr și Marin Mirea. Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Marin Mirea a fost locotenent și șef al Biroului IX al fostei Securități (Sursa aici). În decembrie 2011, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-a inclus pe Mirea, alături de Niculae, într-un grup de 40 de persoane acuzate de complot şi subminarea economiei naţionale. (DIICOT cere aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Adriean Videanu şi Varujan Vosganian). În 2013, Marcel Gicu Cadar a fost audiat ca martor într-unul din dosarele lui Niculae, „Mită la PSD” (Mircea Geoană, audiat în dosarul ”Mită la PSD”).
Interagro SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,75 miliarde de lei. După patru ani cu profituri, Interagro a înregistrat pierderi de 21,2 milioane de lei în 2014. Totodată, are obligații la stat de 1,2 milioane de lei, contribuții neplătite la bugetul asigurărilor sociale de 789.352 de lei și câte 34.876 de lei pentru șomaj și pensii. În 2014, Interagro avea 100 de angajați, față de 363 în 2008.
În octombrie anul trecut, acționariatul a aprobat prelungirea cu un an a unui credit de 2,32 milioane de euro, din partea Credit Europe Bank. Pentru obținerea acestui credit, firma a folosit ca ipotecă mai multe terenuri și imobile, inclusiv stadionul de fotbal din Ploiești, aflat în proprietatea New Century Development SRL. În februarie 2014, fusese prelungit un alt credit, în valoare de 5,7 milioane de lei, acordat de CEC Bank. Cu doi ani înainte, mai împrumutase 7,7 milioane de lei de la Piraeus Bank. Totodată, a garantat un pentru un credit de 2,4 milioane de euro și unul de 3 milioane de lei, contractate de SC Galaxy Distribution SRL.
Interagro are 597 de dosare în instanță. Firma se află în prezent în litigiu cu Transgaz, care furniza gaze naturale pentru fabricile Interagro. Între alții, mai trebuie să mai recupereze bani de la Interagro firma E.ON Energie.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe