Mierea de Manuka este produsa de albinele care polenizeaza arborele Manuka, originar din Noua Zeelanda sau Australia. Este o miere monoflorala foarte apreciata pentru calitatile sale puternic antibacteriene, antioxidante si antiiflamatorii. Mierea de Manuka este considerata o miere terapeutica.

 

De ce este mierea de Manuka o miere terapeutica

Mierea de Manuka este mai intunecata la culoare fata de mierea obisnuita, acest lucru insemnand ca ea are o concentratie mai mari de compusi fenolici. Extractele din arborele de Manuka sunt utilizate in mod traditional ca sedative si produse antibacteriene, motiv pentru care mierea din florile acestui arbore are proprietati medicinale.

Datorita proprietatilor antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii, mierea de Manuka este foarte populara ca remediu in tratarea ranilor, puterea ei de vindecare fiind influentata de diferiti factori.

Ceea ce face ca mierea de Manuka sa fie diferita de orice alta miere este faptul ca ea contine markeri chimici unici pentru planta Manuka. Producatorii de miere Manuka folosesc diferite sisteme de clasificare pentru a masura aceste substante chimice, unii dintre ei dezvoltand sisteme proprii pentru urmarirea diferitilor biomarkeri, in timp ce altii s-au asociat cu organizatii independente care folosesc teste standardizate pentru toate tipurile de miere de Manuka.

Vom vorbi in continuare despre ceea ce trebuie sa stiti despre diferitele sisteme de clasificare a mierii Manuka, ce este KFactor, UMF sau MGO si alte informatii utile.

Caracteristici ale mierii Manuka 

De cele mai multe ori, mierea Manuka autentica de inalta calitate, include un rating UMF (Unique Manuka Factor) pe eticheta. Unii producatori de miere folosesc in schimb un rating MG sau MGO. Mierea fara UMF sau MGO (MG) este un produs slab calitativ.

Componenta antibacteriana principala din mierea de Manuka este methylglyoxalul (MG sau MGO). El se gaseste si in alte tipuri de miere dar in cantitati mult mai mici. In mierea de Manuka, MGO-ul provine din conversia unui alt compus, dihidroxiacetona (DHA), care se gaseste in concentratii mari in nectarul florilor de Manuka. Cu cat concentratia de MGO este mai mare, cu atat efectul antibacterian este mai puternic.

Asa cum deja am spus, producatorii de miere au o scara pentru evaluarea potentei mierii de Manuka si anume ratingul UMF. Evaluarea UMF reflecta concentratia de MGO. Pentru a fi considerata suficient de puternica si a se incadra printre produsele terapeutice, mierea de Manuka are nevoie de un nivel minim de 10 UMF.

In mierea de Manuka este prezent peroxidul de hidrogen care a fost folosit mult timp ca dezinfectant, el combatand bacteriile rezistente la antibiotice si care pot genera infectii ale sangelui, pneumonie si chiar sepsis. Totodata, mierea de Manuka are proprietati antivirale, antiinflamatorii si antioxidante, motiv pentru care este recomandata in ameliorarea si vindecare mai multor afectiuni grave.

Ce este UMF?

Stim deja ca UMF reprezinta “Unique Manuka Factor” si este un sistem de clasare dezvoltat de Asociatia UMF Honey Association din Noua Zeelanda. Aceasta asociatie acorda licente UMF producatorilor de miere care respecta standardele.

Evaluarile UMF se bazeaza pe markeri naturali specifici caracteristicii mierii de Manuka, cum ar fi leptosperinul si methylglyoxalul. Evaluarile UMF corespund potentei proprietatilor deziderabile NPA (Non-Peroxide Activity sau activitate antibacteriana) ale mierii. In mod obisnuit, mierea cu NPA intre 5 si 9.9 este etichetata UMF 5+, in timp ce mierea cu NPA intre 10.0 si 4.9 este etichetata cu UMF 10+.

Ce este MGO?

MGO sau MG este methylglyoxalul care confera proprietatile antibacteriene mierii de Manuka. Sistemul de clasificare MGO a fost dezvoltat de profesorul Thomas Henle in 2008 si este folosit, in primul rand, de compania Manuka Health care efectueaza cercetari independente asupra mierii de Manuka. Scopul acestor cercetari este acela de a aduce noi standarde in lumea Manuka.

Concentratia de MGO variaza de la 0 mg / 1 kg pana la 1000 mg / 1 kg. Orice tip de miere care are o rata de peste 100 mg / 1 kg de MGO este considerata antibacteriana. Acest lucru faciliteaza consumatorilor procesul de intelegere si de selectie, ei stiind ca mierea de Manuka cu MGO 100+ contine cel putin 100 mg de methylglyoxal.

Pentru a achizitiona miere de Manuka cu puternice proprietati antibacteriene, accesati link-ul https://vegis.ro/miere-manuka/manuka-health/8044-miere-de-manuka-mgo-550-plus-500g/

Ce este KFactor?

KFactor este si el un sistem independent de clasificare pentru mierea de Manuka. El masoara anumiti factori din miere pentru a-i determina natura: puritate, enzime vii, nivelul de PH, nivelul de antiozidanti, numarul granulelor de polen, DHA-ul (dihidroxiacetona).

KFactor nu masoara proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka si se refera doar la puritatea ei. Exista trei clase diferite pentru mierea de Manuka si anume: KFactor 12, KFactor 16 si KFactor 22. Numerele se refera la procentul de polen de Manuka din miere. Astfel, KFactor 12 corespunde cu 65% polen Manuka, KFactor 16 cu 75%, iar KFactor 22 cu 90%.

Daca doriti miere de Manuka de calitate superioara cu KFactor 16, accesasi link-ul https://vegis.ro/miere-manuka/wedderspoon/9604-miere-de-manuka-kfactor-16-raw-100-naturala-500g/

Grafic de comparatie pentru mierea de Manuka

Pentru a va face o idee despre cum se poate utiliza mierea de Manuka in functie de proprietatile si parametrii UMF, MGO si KFactor, va prezentam cateva situatii:

Activitate antibacteriana foarte ridicata si proprietati terapeutice superioare – UMF 15-20+, MGO 400-550+, KFactor 22;

Activitate antibacteriana ridicata si proprietati de vindecare bune – UMF 10-15+, MGO 100-400, KFactor 16;

Activitate antibacteriana de nivel mediu si proprietati pentru mentinerea sanatatii – UMF 5-10+, MGO 30-100, KFactor 12;

Activitate antibacteriana cu nivel scazut si proprietati asemanatoare mierii obisnuite – UMF 0-5+, MGO 0-30, KFactor 12.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe