Metrorex scoate la licitaţie „Studiul de Pre-Fezabilitate (SPF) şi Studiul de Fezabilitate (SF) pentru construcţia Liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul”. Contractul pentru aceste studii, finanaţat cu bani elveţieni, este estimat la circa 40 de milioane de lei.

Astfel, proiectul de 950 de milioane de euro al liniei de metrou Gara de Nord – Gara Progresul prinde în sfârşit contur anul acesta, după aproape patru ani de când Metrorex a anunţat că a obţinut finanţare elveţiană pentru studiile necesare extinderii Magistralei 4 cu acest tronson şi după şapte ani de când a anunţat prima dată că va organiza licitaţie pentru aceste studii.

Cele două studii ar urma să fie gata în termen de 23 de luni de la data adjudecării contractului, conform anunţului de intenţie publicat marţi de către Metrorex în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Data prevazută pentru începerea procedurilor de atribuire este 28 octombrie 2016.

Studiile ar urma să stabilească cu exactitate traseul viitoarelor staţii de metrou, precum şi locul unde noua linie de metrou ar urma să intersecteze magistrala 1 de metrou.

Finantarea proiectului se va face din fonduri externe nerambursabile, fiind asigurată în cadrul Acordului de Implementare al Programului de Cooperare Elvetiano-Român (PCER) vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

Mai exact, contribuţia părţii elveţiene va fi de 8,5 milioane de franci elveţieni, din costul total estimat la 10 milioane de franci elveţieni.

Economica.net a scris înca din luna mai despre obiectivul Metrorex de a lansa anul acesta licitaţie pentru Studiu de Prefezabilitate şi Studiu de Fezabilitate pentru Extinderea Magistralei 4 – Tronson Gara de Nord – Gara Progresul.

În iulie 2012, compania de metrou anunţa că Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) al Confederatiei Elveţiene a aprobat finanţarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate ale magistralei de metrou M4 Gara de Nord – Gara Progresul.

Oficialii Metrorex spuneau atunci că, odată cu finalizarea Magistralei 4 şi conectarea cu linia metroului de la Aeroportul Otopeni, Capitala va dispune de cea mai lungă diametrală de metrou pe axa Nord-Sud, în lungime de circa 33 km şi 28 de statii cu puncte intermodale de transport.

În septembrie 2013, reprezentanţi ai statului român au semnat un acord cu oficiali elveţieni prin care Elveţia urma să finanţeze cu 8,5 milioane de franci studiul de fezabilitate pentru prelungirea magistralei M4, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul. Proiectul era estimat atunci la o valoare totală de 12,4 milioane de franci elveţieni şi urma să aibă o perioadă de implementare de 30 de luni de la data semnării acordului.

Tot atunci, fostul director general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat pentru romania-actualitati.ro că, în mare, traseul tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul este stabilit, singura problemă fiind locul prin care tunelul va traversa Dâmboviţa. Studiul urma sa lămurească exact unde tronsonul va intersecta magistrala 1.

Prima dată când Metrorex a anunţat că va organiza licitaţie pentru studiile aferente acestui tronson a fost în iunie 2009. Costul pentru construirea acestui tronson era estimat la 950 de milioane de euro.

Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe