DNA investighează falimentul Societăţii Astra Asigurări şi modul în care omul de afaceri Dan Adamescu a prejudiciat compania, folosind banii din asigurări pentru a finanţa alte companii ale familiei. Anchetatorii susţin că prejudiciul se ridică la 700 de milioane de lei. Astra Asigurări era, înainte de a fi declarat falimentul, cea mai mare companie de asigurări cu capital românesc, cu 2,5 milioane de poliţe valabile şi 1,8 milioane de asiguraţi. Acum creditorii vor fi despăgubiţi de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în limita plafonului legal de 450.000 de lei. Creditorii vor încasa banii după ce falimentul va fi definitiv declarat de Curtea de Apel Bucureşti.
Milionarul Dan Adamescu a fost citat astăzi la DNA şi a fost adus în scaun cu rotile, transportat de doi dintre bodyguarzii săi. Dan Adamescu a stat cinci ore de vorbă cu procurorii şi a aflat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi spălare de bani. El trebuie să plătească o cauţiune de 40 de milioane de lei, pentru a nu fi arestat.
„Inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor”, susţin procurorii anticorupţie.
Schema prin care societatea a ajuns în faliment
Anchetatorii susţin că falimentarea Astra Asigurări a început încă din anul 2011, atunci când Dan Adamescu a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate. Mai exact, a folosit banii din asigurări pentru afacerile personale, astfel că plata daunelor a fost întârziată. Mai multe, către ASF a fost raportată o situaţie falsă. Procurorii DNA spun că afacerea a fost făcută tocmai cu ajutorul unor angajaţi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care sunt şi ei vizaţi de dosar.
DNA arată că tocmai raportările distorsionate i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea ASTRA şi să îi protejeze pe clienţii companiei.
„Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei”, se arată în comunicatul DNA
Firmele familiei Adamescu lucrează în strânsă legătură, aşa cum arată informaţiile de pe Termene.ro. Cele două societăţi care deţin Compania Astra Asigurari, The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, fac afaceri cu societăţile lui Carmen şi Alexander Adamescu, soţia şi fiul lui Dan Adamescu.
ASF A OBŢINUT ÎN INSTANŢĂ FALIMENTUL SOCIETĂŢII DE ASIGURĂRI
În 26 august 2015, consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a cerut în instanţă falimentul Astra Asigurări, pentru că societatea nu a atras capitalul necesar, mai exact 425 de milioane de lei. Decizia a venit după ce Astra nu a reuşit să se redreseze financiar, în perioada de insolvenţă, care a durat un an şi jumătate.
„În urma analizei şi pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat închiderea procedurii de redresare financiară, revocarea şi încetarea atribuţiilor KPMG, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra şi constată starea de insolvenţă şi solicită intrarea în procedura de faliment”, a declarat şeful ASF Mişu Negriţoiu anul trecut, potrivit www.zf.ro.
Tribunalul Bucureşti a decis pe 3 decembrie 2015 intrarea în faliment a Astra Asigurări, iar decizia este executorie, dar nu definitivă. Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat apelul, dar nu a stabilit încă termenul contestaţiei.
DOSARUL DE FALIMENT AL ASTRA POATE FI VAZUT AICI.
Pe site-ul Astra Asigurări, reprezentanţii companiei au postat un mesaj în care informează în legătură cu falimentul societăţii „Vă informăm că, la data de 03.12.2015, Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a Civilă a dispus în dosarul nr. 32802/3/2015 deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei SOCIETATEA ASIGURARE-REASIGURARE ASTRA S.A.” (Sursa aici)

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe