Lukoil a vândut aproape 230 de benzinării Lukoil din Polonia, Lituania și Letonia către firma austriacă AMIC Energy Management GmbH, în cadrul „unui program de optimizare a structurii activelor Lukoil în Europa”, după cum au anunțat reprezentanții companiei. Anul trecut, în urma unei alte tranzacții, AMIC Energy a achiziționat cele 240 de benzinării și șase depozite petroliere Lukoil din Ucraina. Din 2014, Lukoil și-a vândut și activele din Estonia, Slovacia și Republica Cehă.
La sfârșitul anului trecut, CEO-ul Lukoil, Vagit Alekperov, declara (Sursa: rt.com) pentru Rossyia 24 TV, că Lukoil va vinde activele din Lituania și Letonia, pe fondul „sentimentelor anti-rusești puternice” din aceste țări. Compania n-are de gând să-și extindă lanțul de benzinării din Europa, ci să se concentreze pe explorarea și producția de petrol, preciza Alekperov.
Nici Lukoil România nu pare să se simtă prea bine. Compania are 306 benzinării și 7 depozite de produse petroliere în România și spune că a investit peste 400 de milioane de dolari aici. (Sursa: lukoil.ro).
lukoil
Dincolo de problemele financiare, Lukoil se confruntă și cu acuzații de fraudă în România. Procurorii de la Curtea de Apel Ploiești susțin că compania-mamă ar fi scos în mod ilegal din România 1,8 miliarde de euro, prin decapitalizarea rafinăriei Petrotel. Între 2008 și 2014, S.C. Petrotel Lukoil S.A. ar fi făcut plăți externe de peste 15,5 miliarde de euro, și a avut încasări de 11,2 miliarde de euro. Totodată, firma mamă ar fi virat către Petrotel 480,1 milioane de euro, însă capitalul social era de doar 105,8 milioane de euro. Șase persoane din conducerea Petrotel Lukoil SA – Andrey Iurevici Bogdanov (director general), Andrei Rață, Dorel Duțu, Alexey Voinstev, Dan Dănulescu și Olga Kuzina – au fost trimise în judecată.
petrotel
Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au pus sechestru, la momentul respectiv, pe clădirile, terenurile și rezervele de petrol ale companiei din Portul Constanța. Ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malginov, se arăta atunci îngrijorat de evenimentele desfășurate în jurul rafinăriei. „O preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producţia ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei „Lukoil” din România”, spunea atunci Malginov. (Sursa: bit.ly)
La începutul acestui an, Tribunalul Prahova a restituit dosarul Lukoil către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, după ce a constatat nereguli în realizarea rechizitoriului. (Sursa: agerpres.ro)
În cadrul Petrotel Lukoil S.A., Lukoil Europe Holdings BV deține 97,1% din capitalul social, Fondul Proprietatea – 1,18%, alături de persoane fizice. În perioada menționată de procurori, Petrotel Lukoil a raportat pierderi cuprinse între 274,4 milioane de lei și 928,8 milioane de lei. Numărul angajaților a ajuns de la 1.030 în 2008 la 444 în 2014, arată datele Termene.ro.
În 2014, Lukoil a avut o cifră de afaceri de 5,8 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 600 de milioane față de anul precedent. A avut, în schimb, pierderi de 165.677 de lei. Ultimul an cu profit a fost 2008, când a obținut 10,3 milioane de lei. Numărul angajaților a scăzut în continuu, de la 3.671 în 2008 până la 3.013 în 2014.
CITEȘTE ȘI:
termene.ro/businessbites/cine-exploreaza-resursele-romaniei-din-marea-neagra/
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe