În 2009, un contract prin care Compania Națională Loteria Română SA (CNLR) distribuia niște cartele telefonice, în schimbul unui comision, s-a transformat peste noapte într-un contract prin care Loteria cumpăra, cu banii jos, peste 700.000 de cartele pe care s-ar putea să nu le vândă niciodată.
Minunea a fost posibilă în urma unor „mici” modificări negociate între un reprezentant al Loteriei, Ovidiu Râpanu, șef al Serviciului de achiziții din cadrul CN Loteria Română SA, și cel al SC Form Trade SRL, reprezentată de Ionuț Marius Marinescu, cu susținerea omului de afaceri Maricel Păcuraru, cel care controlează agenția de turism Perfect Tour SRL. Cartelele telefonice, marca Pelegrin, erau procurate de Dynamic Solution SRL – controlată de Ovidiu Râpanu – și Perfect Tour SRL de la Global Network System SRL, controlată de Maricel Păcuraru (prin interpusul Bertalan Emil). Banii erau spălați prin intermediul unor firme controlate de cei trei, prin două circuite financiare.
Directorul general al Loteriei de la acea vreme, Gheorghe Benea, nu a făcut demersuri pentru anularea negocierilor, a dezinformat Ministerul de Finanțe, și a încercat să mascheze frauda, și e cercetat pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului. Prejudiciul total s-a ridicat la 25,4 milioane de lei.
La sfârșitul anului trecut, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a celor menționați, se arată într-un comunicat al instituției (Sursa: pna.ro).
Potrivit informațiilor accesibile prin intermediul portalului juridic și financiar Termene.ro, afacerile Global Network System SRL au explodat în 2009, odată cu modificarea contractului cu Loteria Română. De la o cifră de afaceri de 230.181 de lei în 2008, firma a ajuns la 14,2 milioane de lei în anul următor.
global_network_system
Anul trecut, firma – în cadrul căreia sunt asociați Sorin-Cosmin Păcuraru și S.C. Postfarm S.R.L. – s-a divizat, prin desprinderea unei părți din patrimoniul său, ca aport la capitalul social al societății Global Network Hotels SRL. Sorin-Cosmin Păcuraru apare și în conducerea altor două firme implicate în spălarea banilor din dosarul „Pelerin”: Grup Financiar IFN SA și Pronova SRL.
Perfect Tour SRL (FIRMA AICI), de la care au fost cumpărate cartelele, este controlată de Corina Păcuraru.
Form Trade SRL (FIRMA AICI), firma prin care a fost făcut contractul inițial pentru vânzarea cartelelor, a fost radiată anul trecut. Ionuț Marius Marinescu, beneficiarul contractului, cedase participația în cadrul firmei încă din iulie 2009, către Maloberry Holdings Ltd., o firmă înregistrată în Cipru.
În 2014, Loteria Română a avut un profit de 126 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 826 milioane de lei. În 2008, anul în care a debutat afacerea păguboasă pentru Loterie, profitul a fost de 114,4 milioane de lei.
loteria_romana
Acum doi ani, un alt fost director al Loteriei, Nicolae Cristea, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru implicarea într-un dosar de evaziune fiscală, împreună cu omul de afaceri George Copos. (Sursa: pna.ro). Procurorii DNA au demonstrat că, între iulie și decembrie 2004, Copos și un asociat de-al său în cadrul Ana Electronic SA, s-a sustras de la plata unor obligații fiscale de peste un milion de euro către bugetul de stat. „Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare – cumpărare, respectiv persoana juridică SC Rom Tour G.M. Impex SRL şi persoanele fizice Ghinea Niculaie şi Matei Ion, inculpaţii au ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa zis „pachet” de 38 spaţii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA către Compania Naţională Loteria Română”, au arătat procurorii. (Sursa: pna.ro)
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe