Liviu Dragnea, dar şi ceilalti 74 de inculpaţi din dosarul „Referendumului” află sentinţa finală, care va fi dată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 22 aprilie. Completul care va da verdictul este format din preşedinta instanţei supreme, Livia Doina Stanciu şi judecătoarele Angela Dragne, Luciana Mera, Luminiţa Zglimbea şi Ioana Bogdan.
La ultimul termen de judecată, care a avut loc astăzi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut condamnări cu executare pentru toţi cei 45 de inculpaţi achitaţi în primă instanţă în dosarul Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, dar şi pentru Liviu Dragnea, condamnat iniţial la 1 an cu suspendare.
Procurorii au contestat pedeapsa primită de liderul PSD şi au susţinut că ei contestă „greşita individualizare a pedepsei pentru inculpatul Liviu Dragnea. Inculpatul s-a folosit de influenţa sa de lider de partid şi în calitate de coordonator al campaniei, a transmis mesajele prin care cerea ca oamenii să fie aduşi la vot. Modul imperativ de compunere a mesajelor exclude ca ele să fi fost scrise de altcineva. Transmiterea solicitărilor în mod repetat nu lasă niciun dubiu că a urmărit să fraudeze rezultatul referendumului”, a susţinut procurorul DNA în sala de judecată.
Avocatul lui Dragnea: „Se cere condamnarea pentru spectacole cu baloane şi zâne”
De cealaltă parte, avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a susţinut că „se cere condamnarea pentru că inculpatul a oferit spectacole cu flori, baloane şi zâne! Dacă asta înseamnă că un om trebuie să meargă la închisoare, nu întelegem nimic dintr-o democraţie bazată pe sufragiu liber.
‎Nu i-a tratat ca pe simple obiecte! A acţionat ca orice politician care trebuie să cheme oamenii la vot. Vă rog să sancţionaţi derapajele de limbaj.”
Procuror: „Dragnea a oferit recompense pentru vot, petreceri şi intrări la ştranduri”
Procurorul DNA a spus că Liviu Dragnea ar trebui să fie condamant la o pedeapsă între 3 şi 5 ani de închisoare cu executare şi să se aplice legea mai favorabilă, adică Noul Cod Penal. De asemenea, a cerut condamnare în regim de detenţie pentru toţi inculpaţii.
Procurorul de şedinţă a dat şi exemple prin care să dovedească faptul că liderul PSD i-a obligat pe cetăţeni să meargă la vot şi să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu, la referendumul din 29 iulie 2012.
„Identificarea celor care nu voiau să îşi exercite dreptul de vot reprezintă o formă de presiune. Inculpatul a menţinut solicitarea de a oferi recompense privind accesul la ştranduri, petreceri.”
Anchetatorii au amintit şi de o adresă, nr. 787/2012, transmisă de Liviu Dragnea, prin care solicita oferirea de recompense pentru participanţii la vot, tombole şi evenimente.
„Îi legaţi, îi luaţi în braţe, numai să voteze”, le transmitea Liviu Dragnea, aşa cum spun procurorii.
Mai mult, anchetatorii spun că a crescut prezenţa la vot de câteva ori în doar două ore, la secţiile de vot din Teleorman, controlate de PSD.
„Inculpatul Liviu Dragnea i-a considerat pe votanţi drept obiecte care pot fi scoase din casaă cu ajutorul unor baloane sau cu forţa”, a adăugat procurorul.
Dragnea: „De 20 de ani sunt în serviciul public”
Liviu Dragnea a stat în sala de judecată pe toată durata procesului, iar la final a susţinut ultimul cuvânt în faţa completului de 5 judecători.
„Aş vrea să vă rog să nu luaţi în seamă caracterizarea facută de DNA, nu asta e atitudinea mea faţă de oameni. Mărturie stau 20 de ani în serviciul public, numeroase acţiuni, documente. Îndemnarea oamenilor să vină la vot este foarte importantă pentru democraţie. Militanţii tuturor partidelor îndeamnă lumea să vină la vot pentru că astă este scopul unei campanii în toată lumea. Vreau să amintesc că referendumul a fost o confruntare dură, dar nu între partide, ci între popor şi preşedinte. Am condus campania strict în limitele legii, nu am încălcat nicio lege şi nici nu am îndemnat pe nimeni. Vă solicit achitarea.”, a spus liderul PSD în faţa magistraţilor.
Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a susţinut în pledoarie că clientul lui trebuie să fie achitat. „La dosar probele sunt insuficiente pentru condamnare inculpatului Liviu Dragnea, drept urmare, potrivit articolului 16 litera c din Codul Penal, vă rog să dispuneţi achitarea inculpatului”.
Conform informaţiilor dispoinibile pe Termene.ro (Dosarul AICI), dosarul are 75 de inculpaţi şi a fost înregistrat de 269 de zile în apel la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi. Apelul a fost judecat în 9 termene, iar pe 22 aprilie va fi dată sentinţa finală. Avocaţii acuzaţilor au timp până pe 15 aprilie să depună concluzii scrise prin care solicită achitarea, apoi magistratii vor da verdictul.
În 15 mai anul trecut, Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 1 an de închisoare cu suspendare: „În baza art.13 din Legea nr.78/2000 condamnă pe inculpatul Dragnea Liviu Nicolae la pedeapsa de 1 an închisoare. În baza art.71 Cod penal anterior aplică inculpatului Dragnea Liviu Nicolae pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.64 al.1 lit.a, b Cod penal anterior”, conform informaţiilor disponibile pe Termene.ro.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe