Niciodată interesul vădit al retailerilor de a face parteneriate cu producătorii locali nu s-a manifestat în spaţiul public ca acum. Noua lege a comercianţilor creşte competiţia pe produsele româneşti, iar fermierii sunt încurajaţi să se asocieze inclusiv de către UE, care oferă până la 100.000 de euro celor care depun proiecte.
Relaţia dintre producătorii români de alimente proaspete şi marile lanţuri de magazine a început de la o nevoie reciprocă în urmă cu aproximativ 20 de ani, când primele branduri internaţioanale şi-au făcut apariţia pe plan local. Treptat, produsul românesc a fost ridicat la rang de brand şi inserat în strategiile de marketing, astfel că, în 2009, retailerul belgian Mega Image lansa pe piaţă marca „Gusturi Româneşti” cu scopul de a satisface o cerinţă din partea consumatorilor-aceea de a consuma alimente locale. Ulterior, aproape toí retailerii au mers pe aceeai strategie, în diverse variante. Acum, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a hipermarketurilor (care modifică Legea 321/2009) să ai preponderent produse alimentare româneşti pe rafturi va fi o chestiune obligatorie. Iar retailerii au început să se „bată” pe producătorul român în condiţiile în care, spun unii retaileri, piaţa locală nu ar asigura decât 20% din necesar.
La rândul lor, Asociaţiile de producători susţin că este marfă pentru toată lumea, dar adevărul nu poate fi probat. Până acum, nici producătorii, nici retailerii şi nici parlamentarii nu au făcut vreun studiu de impact din care să reiasă care vor fi efectele actului normativ.
Cine lucrează cu cei mai mulţi producători
Având în vedere că numărul producătorilor agricoli care exploatează suprafeţe mari este extrem de limitat, ca şi cel al cooperativelor, retailerii sunt nevoiţi să colaboreze cu sute de fermieri pentru a-şi acoperi nevoie. Este, totodată, destul de dificil să îi descopere, aşa că multe companii organizează caravane de informare sau încheie parteneriate cu diverse asociaţii pentru a-şi găsi furnizorii.
Astfel, potrivit informaţiilor făcute publice de către companii, Kaufland, liderul pieţei de comerţ alimentar din România, colaborează cu peste 200 de furnizori locali şi dezvoltă din 2014 un program denumit „Ţara Mea”. Proiectul funcţionează ca o cooperativă agricolă integrată care avea în urmă cu doi ani în componenţă peste 200 de fermieri, trei societăţi comerciale procesatoare de materii prime agricole şi o fermă de porci. De altfel, numărul articolelor românești din magazinele Kaufland a crescut în medie, în ultimii ani, cu peste 15%/an. S-a ajuns ca peste 50% dintre produsele de pe raft să fie autohtone.
Carrefour România a dezvoltat în ultimii 14 ani parteneriate cu peste 340 de fermieri din toate regiunile țării şi a lansat anul trecut trei apeluri către producătorii români de legume și fructe cu scopul de a găsi noi furnizori cu care să colaboreze pe termen lung.
Metro Cash&Carry are pe rafturi produse româneşti în proporţie de peste 60% şi a lansat în 2012 programul „De-ale noastre”, prin care sprijina producătorii locali. Programul a fost extins la începutul acestei veri cu producători din bazinul legumicol Matca, astfel că, în acest moment, în program sunt implicaţi peste 100 de producători locali, din peste 33 comunități din România.
Şi Auchan face demersuri pentru a găsi furnizori locali. Retailerul a demarat anul acesta un program naţional de susţinere a producătorilor români organizând întâlniri dedicate dar si contacte cu producatorii din intreaga ţara. În această perioadă au avit loc opt astfel de întâlniri. Auchan lucrează deja cu aproximativ 240 de producători din România.
Mega Image lucrează cu producători locali pentru brandul său „Gusturi Româneşti”, dar şi prin programul lansat anul trecut “Gusturi Românești de la gospodari”. „Avem în acest moment 65 de producători, însă este posibil ca numărul lor să mai crească deoarece procesul de selecție al noilor parteneri nu s-a încheiat”, anunţa compania în luna martie.
Surpriza vine de la Lidl 
În ultimele luni, de când discuţiile pe tema modificării legislaţiei în vigoare s-a intensificat, iar problema asigurării a 51% din produsele alimentare de pe raft de pe lanţul alimentar scurt a devenit realitate, marii retailerii au făcut publice o serie de programe de susţinere a producătorilor români. Unii au continuat proiecte vechi, iar alţii au lansat parteneriate noi.
Cea mai mare surpriză a ultimelor săptămânii a venit însă de la retailerul german Lidl, cel mai mare al 10-lea importator din România, potrivit informaţiilor Ziarul Financiar. Având o politică de discounter ce presupune că oferta prtincipală este asigurată de mărci private, Lidl a importat în 2015 în valoare de aproximativ jumătate de miliard de euro, dar face eforturi de a găsi furnizori români.
 
Compania a lansat pe 1 iulie un parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) prin care susţíne producătorii români organizând sesiuni de audit și consultanță de specialitate. Totodată, Lidl România, împreună cu Universitatea, stațiunile de cercetare și institutele de profil din România, va începe promovarea și cultivarea unor soiuri românești. Proiectul se va desfășura sub umbrela „Cultivat în România, specific românesc” și vizează acele soiuri adaptate din punct de vedere pedoclimatic specificului de producție național.
Potrivit Lidl, demersurile pentru demararea parteneriatului cu USAMV au început anul trecut.
Lidl lucrează cu peste 100 de producători români atât pentru a asigura necesarul din magazinele din România, dar şi pentru a face export. Din datele companiei, anul trecut a exportat produse românești în valoare de peste 25 de milioane de euro. În plus, în toamna anului trecut, Lidl a lansat Cămara Noastră, o gamă de produse marcă proprie dezvoltate cu producători din România.
Se dau bani europeni pentru asociere
Pentru a sprijini asocierea dintre producătorii locali, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a lansat două măsuri noi de finanţare din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Este vorba despre proiecte de investiții pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol, dar și cel pomicol prin intermediul submăsurii (sM) 16.4 (pentru sectorul agricol) și sM 16.4a (pentru sectorul pomicol) prin care beneficiarii pot accesa până la 100.000 de euro, bani 100% nerambursabili.
Alocarea bugetară disponibilă pentru aceste două submăsuri în sesiunea aferentă anului 2016 este de 10,5 milioane de euro, împărțită astfel: pentru sectorul agricol fondurile disponibile în această sesiune sunt de 7 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol sunt de 3,5 milioane de euro.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe