Contrar părerii generale, izolarea termică nu este utilă doar pe timp de iarnă, ci pe întreg parcursul anului. Dacă este realizată corect și cu materiale de calitate, o izolare termică bună îți menține casa răcoroasă pe timp de vară și călduroasă în sezonul rece, exact așa cum îți dorești.

Dacă trebuie să îți izolezi locuința, însă acest proces te intimidează și totul pare complicat, te înțelegem perfect și îți venim în ajutor cu câteva informații utile.

Iată ce provocări pot apărea și cum poți realiza o izolare termică a locuinței ca la carte, luând în calcul chiar și cele mai mici detalii.

1. Crăpăturile și fisurile

Una dintre cele mai mari provocări, când vine vorba de izolarea termică a casei, este reprezentată de micile crăpături sau fisuri insesizabile, prin care aerul de afară pătrunde în interior.

Din cauza acestora, pe timp de iarnă, căldura din casă iese, iar aerul rece pătrunde în locuință. În perioada caldă a anului, se întâmplă exact opusul: temperaturile de afară pătrund în interior, iar răcoarea pe care încerci din greu să o păstrezi iese treptat, dar constant.

Ai crede că această problemă se rezolvă atunci când blocul este reabilitat și izolat pe exterior, însă micile crăpături din perete sau fisurile minuscule pot compromite totul.

De aceea, este recomandat să acoperi aceste goluri cu spumă poliuretanică sau silicon acrilic. Aplică produsul local, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, și vei vedea cum izolarea casei tale va fi mult mai eficientă.

2. Spațiile de sub uși

Ți s-a întâmplat vreodată să încerci să răcești sau să încălzești o cameră, iar toate eforturile tale să pară a fi în zadar? De multe ori, problema se poate afla chiar în fața ta. Mai exact, în dreptul ușii.

Dacă ușile din casă (sau chiar cea de la intrare!) au fost montate greșit sau podeaua a fost denivelată, există posibilitatea să te confrunți cu spații destul de mari între baza ușii și podea. Aceste locuri permit circularea aerului, făcând izolarea cu adevărat dificilă.

De aceea, dacă observi astfel de spații sub ușile tale, analizează-le și decide dacă este cazul să schimbi ușile existente. Poți găsi uși noi pe magazindeusi.ro, într-o varietate de modele, materiale și nuanțe.

Apoi, pentru a izola complet spațiile de sub uși, poți monta praguri potrivite tipului de podea și ușilor pe care le-ai ales. Poți opta pentru praguri simple sau cu perie, cele din urmă fiind mai potrivite suprafețelor acoperite cu mochetă, iar cele simple fiind perfecte pentru gresie sau parchet.

3. Materialele de slabă calitate și lipsa unei tehnici corecte

Dacă te-ai mutat într-o casă a cărei izolații termice fusese deja efectuată cu mult timp în urmă, este important să te informezi cu privire la materialele și tehnicile folosite.

Dacă simți că izolația nu este eficientă, cea mai frecventă cauză este folosirea unor materiale de slabă calitate în efectuarea lucrării.

De aceea, când ai ocazia, izolează termic casa folosind materiale cu adevărat rezistente și eficiente, precum vata de sticlă sau vata bazaltică. Acestea au o conductivitate termică scăzută și sunt necombustibile, ceea ce le face perfecte pentru acest tip de lucrare.

De asemenea, când decizi să izolezi termic locuința, apelează la o echipă de profesioniști, oricât de tentant ar fi să abordezi proiectul pe cont propriu. O tehnică incorectă poate compromite rezultatul final, așa că permite-le specialiștilor să se ocupe de acest lucru.

Nu în ultimul rând, dacă vrei să păstrezi o temperatură plăcută în casa ta, folosește mici trucuri complementare. Nu așeza mobilă în dreptul caloriferelor și nu pune alte obiecte pe calorifer (rufele ude făcând parte din această categorie). Pe timp de vară, păstrează draperiile trase, iar pe timp de iarnă strânge-le, pentru a nu bloca total căldura caloriferelor.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe